Werkloosheid in Noord-Holland Noord neemt toe.
Werkloosheid in Noord-Holland Noord neemt toe. (Foto: Archief)

Stevige WW-stijging

REGIO - De coronacrisis liet vorig jaar zijn sporen na op de arbeidsmarkt. Het aantal WW-uitkeringen is in 2020 flink opgelopen. Een jaar eerder vertoonde de WW nog een gestage daling, ook in de regio Noord-Holland Noord. Vanaf maart 2020 kwam de kentering.

Het totaal aantal WW-uitkeringen nam in de drie Noord-Hollandse regio’s boven Amsterdam gedurende 2019 af met twintig procent. Eind december 2019 keerde UWV 15.969 uitkeringen uit; precies een jaar later waren het er 22.411. Een toename van veertig procent. Landelijk was de toename in dezelfde periode 28 procent. In Noord-Holland Noord was de stijging met 34 procent overigens lager dan in Zaanstreek/Waterland en Zuid-Kennemerland/IJmond. De arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord is meer divers en reageert daarom minder sterk op economische ontwikkelingen.

Jongeren verloren (bij)baan

Het aantal WW-uitkeringen nam vooral toe in de horeca, detailhandel, cultuur en de uitzendsector. In december werden in de Noord-Hollandse regio's 2.427 WW-uitkeringen verstrekt aan jongeren tot 27 jaar; een stijging van 126 procent, veroorzaakt doordat jongeren vaak op tijdelijke basis of op uitzendcontract werken en in sectoren die door corona zwaar getroffen worden, zoals de horeca.