Voordat je iets koopt, is het slim om reviews van anderen te lezen.
Voordat je iets koopt, is het slim om reviews van anderen te lezen. (Foto: Adobe Stock)

Voorkomen dat je teveel betaalt

Steeds meer kledingwinkels doen mee aan Black Friday, maar laat je hierdoor niet te snel verleiden. Black Friday is namelijk niet de beste tijd van het jaar om kleding te kopen. Op jaarbasis is kleding het goedkoopst tijdens augustus, september en januari.

Ga je toch op zoek naar kledingdeals, hanteer dan de 40%-regel. Ga niet voor minder dan 40% korting als je op zoek bent naar kleding, schoenen en accessoires. Als je een paar weken (of zelfs een paar dagen) wacht, liggen diezelfde producten gewoon in de winkel met 50% korting of meer. Er zijn uitzonderingen, aangezien sommige webshops ook stunten met gratis verzenden op Black Friday. In zulke gevallen is 30% korting op de nieuwe collectie + gratis verzenden natuurlijk een prima deal.

Voordat je iets koopt is het slim om reviews en beoordelingen van anderen te lezen. Niet alleen over het product, maar ook over de webshop, zodat je weet of je daar je geld wilt uitgeven. Een webwinkel moet minimaal 1 jaar (onder dezelfde eigenaar) ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, minimaal een half jaar online actief zijn en zich daarnaast houden aan de wet ‘Verkopen op afstand’. 

Tijdens Black Friday kun je op prijsvergelijkende websites precies zien wat de échte deals van de dag zijn. Producten met een Black Friday-korting krijgen een handig icoontje, waarmee je in een oogopslag ziet dat je met een goede deal te maken hebt. Bovendien kun je op elke productpagina een prijsalert instellen. Je krijgt dan een mailtje op het moment dat jouw product onder een bepaalde prijs zakt. Zo betaal je nooit te veel voor je Black Friday-aankoop!

Bestel niets onzinnigs 

Omdat iets 60% goedkoper is, wil dit niet zeggen dat je het ook gaat gebruiken. Laat je dus niet gaan en koop niet puur omdat iets in de uitverkoop is. Dat is niet goed voor je portemonnee en het milieu (de afvalberg wordt alsmaar groter). Wil je jezelf indekken? Doe dan samen met een vriend of vriendin je inkopen. Spreek van tevoren af dat je elkaar erop wijst wanneer een van beiden iets onzinnigs bestelt . Als je onnodige spullen koopt, geef je aan het einde van de rit alsnog meer geld uit dan dat je door de korting bespaart.