Lilian met Simme, Suze, en har man Janpeter fietsen heel Nederland rond om geld in te zamelen voor stichting IJM.
Lilian met Simme, Suze, en har man Janpeter fietsen heel Nederland rond om geld in te zamelen voor stichting IJM. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Janpeter en Lilian Stoker fietsen als gezin tegen moderne slavernij

SCHAGEN - Ze zijn inmiddels al weer op hun fiets vertrokken naar Texel en Vlieland. Janpeter en Lilian Stoker uit Utrecht zijn met hun twee kinderen (Suze van 3 en Simme van 1,5 jaar) een bijzondere uitdaging aangegaan: in zes weken tijd heel Nederland rondfietsen. Het sponsorgeld dat ze hiermee ophalen gaat volledig naar International Justice Mission (IJM), een stichting die strijdt tegen moderne slavernij.

Woensdagmiddag kwam de familie moe maar zeer voldaan bij Fonda Dekker aan. Zij stelde in Schagen haar tuin ter beschikking om te overnachten. Na een gezellige avond en nacht vertrokken Janpeter en Lilian met hun kroost de volgende ochtend op hun stalen ros naar Texel.

We zijn nu sinds eind maart onderweg en hebben mooie plekjes van Nederland gezien. En de mensen zijn allemaal zo vriendelijk en warmhartig, ik denk dat door corona mensen extra aardig en behulpzaam zijn voor elkaar,'' vertelt Lilian na haar fietstocht van Velsen-Zuid naar Schagen.

Moderne slavernij

Het doel wat voor ogen is, ruim 10.000 euro ophalen met deze fietstocht, is al bereikt. Maar dat betekent niet dat er gestopt wordt met fietsen. "We blijven doorgaan en hopen dat nog veel mensen doneren via de site,'' zegt Lilian trots. Het goede doel heet IJM en de familie Stoker vindt het werk dat zij verricht heel mooi en belangrijk. “Zij bevrijden mensen, ook kinderen, uit moderne slavernij, helpen hen bij het verwerken van hun trauma’s en bieden hen hoop voor de toekomst. Ook worden mensenhandelaren aangepakt. De vrijheid die wij hebben om dit met onze kinderen te doen, staat in zo’n schril contrast met de bizarre situaties waarin anderen leven. Dit raakt ons enorm."

“Daarnaast beseffen we dat veel Nederlanders ook een moeilijke tijd doormaken vanwege corona en we hopen mooie ontmoetingen met mensen te hebben. We hopen ze te inspireren met het werk dat IJM doet, maar ook met de hoop die in ons leeft omdat we volgelingen van Jezus zijn.”

Warm onthaal

Via diverse berichten op Facebook hebben Janpeter en Lilian oproepjes geplaatst waar ze tijdens hun rit (deze staat op de site) gratis mochten verblijven. Het geld dat ze hiermee uitsparen storten ze zelf naar IJM. "Alles gaat rechtstreeks naar de stichting, wij ontvangen niets. En om zelf ook bij te dragen doneren we elke keer als wij iets gratis van de medemens krijgen. Denk aan een overnachtingsplek in de tuin of een gratis maaltijd of douche.

Win-Win situatie

Schagenees Fonda Dekker is zo iemand die graag aan dit soort acties meewerkt. "We zagen de oproep op de Facebookgroep, fietsvakanties, en ik voelde me er gelijk door aangesproken. Ik gaf me op en afgelopen dinsdag werd ik gebeld of ze van het aanbod gebruik konden maken. Daar zeg je toch geen nee tegen? Hun kinderen speelden gelijk met die van ons, en het is fijn om in een tijd als corona toch nieuwe mensen te ontmoeten. En je steunt een zeer goed doel, dus het is alleen maar een win-win situatie.''

Wanneer deze krant uitkomt is de familie Stoker al weer elders in het land. Waarschijnlijk fietsen ze op één van de Waddeneilanden. "We hebben een bootlift van iemand aangeboden gekregen naar Vlieland. De gastvrijheid van mensen is enorm. Dat is ook te zien aan het bedrag dat al bijeengebracht is. Maar we gaan door! Want elke euro telt!

Meer lezen of de familie Stoker sponsoren? Ga naar:

https://mijnfreedomactie.nl/niet-iedereen-is-veilig-in-een-lockdown