Afbeelding
(Foto: )

Bandenspanning controleren essentieel voor veiligheid

Het af en toe controleren van de bandenspanning is essentieel voor de veiligheid maar ook voor het verbruik van je auto. Toch is er een aanzienlijk deel van de Nederlanders dat dit nooit controleert.

Een kwart automobilisten checkt bandenspanning

Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door I&O Research onder 2.855 respondenten. Een op de drie automobilisten controleert zijn bandenspanning nooit. De helft van de Nederlandse automobilisten weet dat het wordt aanbevolen om de banden minimaal één keer per twee maanden te controleren en op de juiste spanning te brengen. Slechts een kwart van alle automobilisten doet dit ook daadwerkelijk. Jongere automobilisten spannen de kroon, zo blijkt. Van de autorijders onder de 25 jaar checkt ruim de helft nooit de bandenspanning.

De juiste spanning

Als er echt iets mis is, dan merk je dit vaak vanzelf. Het weggedrag van je auto is anders en je auto gaat zwaarder sturen. Maar meestal merk je niet of nauwelijks dat je banden niet de juiste spanning hebben. Daarom moet je regelmatig de bandenspanning (laten) controleren. Advies is om spanning elke maand te controleren. Hierdoor houd je de banden op spanning, rijd je veilig en comfortabel en bespaar je al snel één tot twee volle tanks per jaar. Dat betekent een besparing van zo’n € 100,- op jaarbasis. Allemaal zaken die maken dat het regelmatig controleren van de bandenspanning absoluut niet onderschat moet worden. Vaak kun je op een sticker op het bestuurdersportier of aan de binnenkant van de tankklep vinden welke bandenspanning de juiste is voor jouw auto. (BRON: Autoweek)