Boswachter Mikal Folkertsma.
Boswachter Mikal Folkertsma. (Foto: Vicky Keulen)

'In het broedseizoen is de natuur één grote kraamkamer'

WIERINGERWERF - Met de lente in aantocht is deze week het broedseizoen van start gegaan. "Dit baart ons best zorgen omdat de natuur in deze periode van het jaar superkwetsbaar is", zegt Mikal Folkertsma (37), een van de boswachters voor de Kop van Noord-Holland (Hollands Kroon en West-Friesland). "Sinds de pandemie zoeken steeds meer mensen de natuur op. Dat is logisch want mensen kunnen nu niet veel en de natuur blijft open. Mensen moeten vooral blijven komen, maar we doen wel een dringend bezoek op bezoekers om rekening te houden met de kwetsbare dieren in onze natuurgebieden."

Boswachter Mikal doet vriendelijk doch dringend beroep op bezoekers

Mikal weet waar ze over praat want in haar droombaan als boswachter maakt ze in de natuur alle seizoenen mee. "Ik heb niet echt een favoriet want ik vind alle seizoenen wat hebben. De lente is hoopvol, met alles wat opnieuw van start gaat. De bomen die uitlopen en de vogels die fluiten, geven me nieuwe energie na de winter. De warmte in de zomer maakt sowieso blij en de herfst met haar paddenstoelen en prachtige kleuren mag er ook zijn. De winter vind ik tof omdat er dan minder begroeiing is, zodat je alles beter kunt waarnemen. Zoals de reetjes die je dan kunt spotten. Ja, en de afgelopen winter met sneeuw in het bos: dat is gewoon een cadeautje!"

Dorcas

Van jongs af aan heeft de in Wieringerwerf geboren, getogen en woonachtige Mikal veel met de natuur en dieren. In haar geboortedorp woont ze samen met haar Friese stabij Silke, haar kat en vier kippen. "Ik ben een echt buitenmens en ga er vaak op uit met Silke, die ook in mijn baan regelmatig met me mee kan. Heel vroeger had ik de ambitie om dierenarts te worden, uiteindelijk koos ik voor de Toegepaste Biologie in Dronten. Communicatie en educatie waren daar belangrijke onderdelen in, dus dat was voor mij een prima combinatie omdat ik het leuk vind om de dingen in de natuur aan mensen over te dragen. Tijdens mijn stages maakte ik kennis met het vak van boswachter en was ik verkocht. Omdat er na mijn afstuderen niet zoveel ruimte was voor nieuwe mensen vanwege bezuinigingen, heb ik eerst negen jaar lang in de communicatie bij ontwikkelingsorganisatie Dorcas in Andijk gewerkt. Overigens met heel veel plezier, want ik wilde er alleen weg als ik boswachter kon worden. Die baan bij Staatsbosbeheer kwam op mijn pad in 2017 toen ik aan de slag kon in Flevoland bij de Oostvaardersplassen. Daar viel ik mijn neus in de boter met de discussie en problematiek rondom de grote grazers. Ik was dan ook blij met mijn basis als communicatiemedewerker zodat ik het in Flevoland heel goed kon handelen. Vorig jaar zomer kreeg ik de kans om in mijn ‘eigen’ gebied aan het werk te gaan, dus nu ben ik weer thuis." In de Noordkop zijn volgens Mikal twaalf boswachters actief, onderverdeeld in boswachters publiek, boswachters beheer en boswachters ecologie.

Lees verder pagina 11.


















Een gespotte ree op de Wierholtroute.
Tjiftjaf zingt uit volle borst in het Robbenoordbos.