Het lijnenspel in combinatie met de achtergrond van een heel rustig Wad.
Het lijnenspel in combinatie met de achtergrond van een heel rustig Wad. (Foto: Jaap Buis)

'Het beste fototoestel is het toestel dat je bij je hebt'

HOLLANDS KROON - 'Het schijnt dat er het afgelopen jaar een aanzienlijk aantal Nederlanders fotografie, als hobby is gaan ontdekken'.

'Ook het aantal online-cursisten is in dat opzicht fors toegenomen. Een paar keer per maand stap ik, zodoende op de fiets om leuke plekjes te zoeken, en wie weet hopelijk wat leuke plaatjes, te kunnen schieten. Echter, als een rondje Wieringen op het programma staat, wordt de camera ingewisseld voor de verrekijker, want Wieringen is voor mij synoniem aan 'vogels kijken'. De camera meenemen zou voor mij kunnen betekenen dat de beleving van de waarneming in de verdrukking komt, wat jammer zou zijn'.

'De 'nieuwe' uitkijktoren vormt m'n rustpunt'

'Vanuit Van Ewijcksluis, via de Korte afsluitdijk, zoek ik zo snel mogelijk. de Waddenzeedijk op en soms buitendijks, dan weer binnendijks, steevast getrakteerd wordend op de vogelrijkdom, die zo bij Wieringen hoort, beland ik dan, via Vatrop bij Den Oever. De 'nieuwe' uitkijktoren daar vormt in deze (nog) Covid-19 tijd m'n rustpunt: broodje, wat drinken en van het uitzicht genieten'.

'Op 5 maart was ik daar ook. En dan besef je: ”Niet alleen het uitzicht, maar ook het uitzichtpunt is meer dan de moeite waard.” Zit in deze combinatie wellicht een aardige foto? Tja, maar dan: "De beste camera, heb je bij je…??” Gelukkig dat je met mobieltjes tegenwoordig ook leuk uit de voeten kunt komen'.

Was getekend Jaap Buis.