Mikal met haar Friese stabij Silke.
Mikal met haar Friese stabij Silke. (Foto: Marc Moussault)

'In het broedseizoen is de natuur één grote kraamkamer'

Vervolg van de voorpagina.

"Samen met mijn collega Samuelle van Deutekom ben ik verantwoordelijk voor alles wat met recreatie te maken heeft in onze gebieden in de Kop van Noord-Holland. Wij zijn boswachters publiek waarbij Samuelle actief is in de kustgebieden en ik onder meer het Robbenoord- en Dijkgatbos onder mijn hoede heb. In de Kop van Noord-Holland vind je ontzettend veel variatie in landschappen en dat maakt het werk extra bijzonder. Veel mensen hebben geen idee van de prachtige gebieden hier en aan mij de taak om mensen hier meer bewust van te maken."

Variatie

De baan die Mikal zo lang ambieerde voldoet volledig aan haar verwachtingen. "Het mooie aan dit vak is de variatie in het werk. Het is niet te voorspellen dus geen dag is hetzelfde. Ik heb de ruimte om de dingen naar eigen inzicht in te delen en dat is heel fijn. Mijn verantwoordelijkheden liggen bij alles wat met publiek te maken heeft. Denk aan routes uitstippelen, deze aangeven op borden en de regelgeving die we bij Staatsbosbeheer hanteren, contacten met gebruikersgroepen als ruiter- en mountainbikeverengingen. Eigenlijk lopen alle dingen die in het bos worden georganiseerd via mij. Ook alles op het gebied van communicatie naar de buitenwereld. Kortgeleden ben ik gestart met het maken van een opzet voor een gebruikersplatform. Ik vind het belangrijk om met de gebruikers in gesprek te gaan. Om ze uit te leggen waarom wij keuzes maken, maar hen ook te vragen naar hún visie. Een flink project dat ik nu eens niet buiten, maar achter de computer uitwerk. Ik krijg ook heel veel vragen van bezoekers over vogels en andere zaken in de natuur, dus gaandeweg leer ik zelf ook veel. Ik vind het namelijk een uitdaging om dingen op naam te vinden. Ook wil ik graag een stukje educatie integreren in de vorm van samenwerking met scholen. Ik wil de excursies weer oppakken en een kinder- en kabouterroute uitstippelen in het Dijkgatbos. In de herfstvakantie heb ik een paddenstoelenroute georganiseerd waar ik veel leuke reacties op heb gehad."

'Recreatie en natuur kunnen naast elkaar bestaan'

Terugkomend op het broedseizoen dat tussen 15 maart en 15 juli zijn hoogtepunt beleeft, meldt Mikal dat het echt essentieel is dat bezoekers zich aan de regels houden en die verschillen per plek. “Het is een gegeven dat de meeste mensen er in het weekend tussen 11.00 en 15.00 uur op uit gaan, dus dat zijn met recht spitsuren. Terwijl er doordeweeks ruimte genoeg is. Ook is het in het broedseizoen essentieel dat mensen hun hond aangelijnd houden. Bij elke ingang staan borden met aanwijzingen en die staan er niet voor niets. Zoals gezegd is de natuur superkwetsbaar, want vogels bouwen hun nesten niet alleen in bomen maar ook op de grond en in de lagere struiken. Mensen en honden die dwars door de bossen heen lopen laten altijd geuren achter. Deze geuren kunnen dieren zo laten schrikken dat ze hun vaste paden (wildwissels) niet meer durven te gebruiken. Omdat ze hun pad proberen te vinden, kan het voorkomen dat ze op de weg terecht komen en in het ergste geval aangereden worden. Een collega van mij heeft dit jaar al twee aanrijdingen met reeën meegemaakt. Echter, iedereen is welkom want er is ruimte genoeg. Qua voorzieningen beschikken het Dijkgat- en Robbenoordbos over 16 km aan fietspaden, 8 km MTB-route, 11 km aan (gemarkeerde) wandelpaden en 3 km aan ruiterroute. Ik ben ervan overtuigd dat recreatie en natuur echt naast elkaar kunnen bestaan. Het is juist heel tof om in het broedseizoen eens goed naar de vogels te luisteren. Dus ik zeg; ga met respect voor de natuur vooral op onderzoek uit!"

Toekomst

Over de toekomst is Mikal meer dan hoopvol. "Mede door de pandemie zien we dat iedereen een enorme behoefte heeft aan de natuur om weer even te kunnen opladen. Dat is niet alleen een mooi signaal, maar ook een uitdaging voor ons en de politiek om onszelf af te vragen hoe we daarmee omgaan."

Kijk ook eens op: www.boswachtersblog.nl/noord-holland

Een gespotte ree op de Wierholtroute.
Tjiftjaf zingt uit volle borst in het Robbenoordbos.