Afbeelding
(Jacco Bouwes. (Foto: aangeleverd))

“Je maakt hier dingen mee die enorm uniek zijn”

REGIO - In een hospice worden in de meeste gevallen de bewoners verzorgd door zorgvrijwilligers, bijgestaan een paar keer per dag door verpleegkundigen. In het Hospice Thuis van Leeghwater in Middenbeemster echter is gekozen voor een andere opzet. Hier is 24/7 een verpleegkundige aanwezig voor de eerste zorg. Jacco Bouwes, verpleegkundige van Evean, is één van hen en sinds twee jaar fulltime verbonden aan het hospice. Voor hem was werken in de omgeving van een hospice een bewuste keus.

'Ik vind het mooi en zinvol werk'

“Ik heb specifiek gesolliciteerd voor deze functie”, vertelt Jacco. “Ik wilde vanaf de start van mijn opleiding al deze kant op. Ik vond de laatste levensfase altijd al heel interessant en ik vind het ook een hele holistische manier van werken. Er zit een emotionele, sociale en spirituele kant aan, naast het lichamelijke. In een ziekenhuis is dat anders en wordt er veel meer een strijd gestreden, in een hospice is de rust aanwezig. Er is hier meer tijd voor de bewoners en ik vind het mooi en zinvol werk.”

'Het is zo mooi dat we het samen doen'

De verpleegkundigen nemen de verpleegkundige taken op zich. Zoals medicijnen delen, wassen, toiletgang, eigenlijk alles wat de bewoners zelf niet kunnen doen. “Daarbij komen dan nog de medische handelingen zoals wondzorg. Dit doen wij samen met één van de vrijwilligers of alleen. Wij hebben er in ieder geval de verantwoording in. Soms zijn er taken die handiger zijn om met z’n tweeën te doen en dan kun je elkaar om hulp vragen: zij aan ons maar wij ook aan hen. Ook is het fijn wanneer we bezig zijn bij een bewoner dat er iemand anders is om even dat luisterende oor te kunnen bieden aan de andere bewoner.”

De combinatie van verpleegkundige met de zorgvrijwilligers die zelf een uitgebreide training hebben gehad voor hun werk, is ideaal. “Als verpleegkundige in mijn eentje zou het te druk zijn en zou ik niet alle aandacht kunnen geven aan de bewoners die ze willen of nodig hebben. Daarom is het zo mooi dat we het samen kunnen doen.”

Hij voelt zich volkomen thuis in het hospice in de Beemster. "De locatie is natuurlijk erg mooi. Het is midden in het centrum van Middenbeemster en toch heel rustig. Er zijn veel ramen, dus er is veel licht, en de ramen kijken allemaal uit op een groene omgeving. Daarnaast zijn de kamers van de bewoners zo ingedeeld dat het er lekker koel blijft wanneer het warm is buiten bijvoorbeeld. En belangrijk is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken van een hospice, dat we hier ook veel plezier hebben met elkaar. De verpleegkundige en vrijwilligers met elkaar, maar ook met de bewoners en de familie van de bewoners. Dat is iets waar mensen juist behoefte aan hebben. Bovendien zijn de de gebeurtenissen in het hospice heel bijzonder. Je maakt hier dingen mee die enorm uniek zijn en die je niet snel ergens anders zult beleven. Ik hoop dit nog heel lang te mogen doen.”