Afbeelding
(Foto: Otte W. Zijlstra)

Nijlgans een succesvolle nieuwkomer

HOLLANDS KROON - Er kan een hele lijst samengesteld worden van exoten of invasieve soorten in Nederland. Is er verschil tussen deze twee begrippen. Ook wordt er soms gesproken, eufemistisch, over niet inheemse (broed)vogels. Ze kunnen hier gekomen zijn door een natuurlijk proces, of door menselijke activiteiten.

Als ze schadelijk zijn voor het ecosysteem dan noemen we het een invasieve soort. Het probleem is dat ze hier (nog) geen natuurlijke vijanden hebben en dus het ecosysteem kunnen ontwrichten. Dit verschijnsel komt niet alleen voor bij vogels of andere dieren, ook bij planten! Denk aan de Japanse Duizendknoop die bijna niet uit te roeien is. Ik beperk nu even tot de Nijlgans.

Deze (Alopochen aegyptiaca) staat ook bekend onder de naam vosgans en behoort tot de familie waartoe ook behoren de eenden, zwanen en ganzen. Het is geen echte gans maar staat een beetje tussen de eenden en de ganzen in zoals de Bergeend en de Casarca. De oude Egyptenaren beschouwden de Nijlgans als een heilig dier, maar die status heeft hij hier in het geheel niet, het tegendeel is eerder waar. Het is een invasieve soort die nadrukkelijk aanwezig is en nesten overneemt van Torenvalk(kast), Bergeenden en zelfs van de Zeearend. In de zestiger jaren zijn er een paar ontsnapt uit een waterwildcollecties in het westen (regio Den Haag) van het land en sindsdien hebben ze geheel West-Europa verovert.

Ze zijn nadrukkelijk aanwezig en in de paartijd vaak als paartje, in de wintertijd soms honderden bij elkaar. Wat bijgedragen heeft aan hun succes is onder meer dat het alleseters (omnivoor) zijn. Hiervoor al aangestipt: "Ze zijn brutaal en die hebben……….” ook spreekwoordelijk is dat van toepassing. Bovendien broeden ze, onder gunstige omstandigheden, het gehele jaar door, met veel eieren en dus jongen die ook nog eens goed beschermd worden door agressieve ouders die bovendien erg waakzaam zijn. Er komen nu rond de 12.000 broedparen voor in Nederland, in de winter loopt dat op tot ruim 45.000 exemplaren. In de Wieringermeer ben ik wel eens groep tegengekomen van 120 ex. Problemen die zich voor kunnen doen bij deze soort: landbouwschade, nestplaatsconcurrentie (buizerd, ooievaar) poep overlast in parken en soms kruisen ze met nauwverwante soorten zoals met Bergeend en Casarca.

Was getekend: Otte.W. Zijlstra Nieuwe Niedorp.

Zelf nog wat leuks beleefd: ow.zijlstra@quicknet.nl

Afbeelding