Afbeelding
(Foto: Stockfoto)

Met je puber in één huis in coronatijd: zo houden ouders het hoofd koel

REGIO - Hoor jij al wanhopige geluiden van ouders om je heen? De huidige regels gaan misschien versoepelen, worden misschien onduidelijker. Wat vraagt dat van ouders en hun pubers? Je hebt er zelf misschien ondertussen al behoorlijk genoeg van om met je puber(s) en wellicht ook nog een partner op een paar vierkante meters te vertoeven. Met allemaal je eigen scherm, of waarschijnlijk zelfs meerdere per persoon. Thuis met je puber: #hoedan?

Wat doe je als je puber lusteloos tot 16.00 uur in bed ligt, of juist rusteloos door het huis stuitert omdat hij of zij per se buiten met een groep wil chillen? Of maar niet achter de PlayStation vandaan wil komen?

Zorg voor een paar heldere afspraken, dat geeft een veilig gevoel. Respecteer de privacy van je kind, ga bijvoorbeeld niet zonder kloppen diens kamer binnen, kijk niet zomaar mee op de mobiel en respecteer een ‘nee’. Maak contact, niet te dicht op de huid, maar bied wel ruimte. Ga het gesprek aan over de (online) belevingswereld van je kind. Vraag eens naar leuke memes, TikToks, stuur zelf filmpjes door. Of zoek andere activiteiten die je samen kunt doen, zoals koken, gamen, klussen, muziek maken, Netflixen of een online pubquiz. Zoek contact.

De taken verdelen in huis is ook opvoeden. Helpt je puber mee in huis, geef dan ook een compliment! Ook al gaat het over die ene keer dat de afwas wel in de vaatwasser wordt gezet. Als je alleen benoemt wat niet goed is, is dat wat ze voelen. ‘Ik doe nooit iets goed. Het maakt niet uit als ik het wel opruim, dat zien ze toch niet.’ Als je niet veel ruimte in huis hebt, spreek dan af wanneer iemand even helemaal alleen kan zijn.

Je bent niet je buren

Neem je kind serieus, vraag ook naar wensen, betrek je kind bij het maken van het schema en de boodschappenlijstjes. Wat betreft dat schema: stel niet te hoge eisen. Dat is frustrerend voor iedereen in huis. Kijk wat bij jouw gezin past. Jij bent niet je buren. Probeer niet te oordelen over de mening van je kind. Je kind is zijn persoonlijkheid aan het vormen. Als je er te snel bovenop zit met je eigen mening, dan voelt je kind zich afgewezen.

Geef het goede voorbeeld

Schermtijd... Hoeveel uur zit jij zelf achter je scherm? Als jij wilt dat je kind in deze quarantainetijd mindert met schermtijd, geef dan zelf het voorbeeld in hoe jij zou willen dat je kind het aanpakt. En zorg dat er iets te doen is naast de schermen in huis. Ga bijvoorbeeld naar buiten: wandel of fiets met je kind. Of trap samen een balletje buiten of waag je aan een challenge: planking, springtouw et cetera. Geniet van deze extra tijd samen. Soms zal deze tijd als familietherapie aanvoelen, het is onvermijdelijk dat er botsingen zijn. Dat is niet erg, spreek het uit. Maak ook lol en dan vooral samen. Voor je het weet is deze tijd voorbij en zijn ze het huis uit.

(Bron: mediawijzer.net)