.
. (Foto: Otte W. Zijlstra)

HOLLANDS KROON - Er zijn verschillenden roofvogels te bewonderen in het werkgebied van Hollands Kroon. Verschillende zijn overdag actief, zoals de buizerd, kiekendief en slechtvalk. Als de duisternis invalt dan worden de nachtroofvogels actief: de uilen.

Niet echt familie van elkaar, maar door gestuwde evolutionaire aanpassing (convergentie) hebben de uilen dezelfde dodelijke wapens in handen gekregen als de roofvogels, waardoor ze in staat zijn andere dieren te grijpen. Die aanpassingen zijn onder andere: ogen aan de voorkant waardoor de afstand goed kunnen inschatten tot hun prooi, uitstekend gehoor, kromme snavel en scherpe klauwen.

 Deze eigenschapen vinden we dus bij de roofvogels en bij de uilen en daardoor lijken ze wel wat op elkaar, zeker in hun gedrag. De meeste kleine zoogdieren zijn nachts actief, om de dag-roofvogels te ontlopen, maar nachts zijn ze ook niet veilig want dan zijn de uilen actief! De Torenvalk vindt biddend zijn voedsel en dat zijn meestal veldmuizen. Maar de gehele dag biddend boven een weiland of langs een weg te staan kost wel erg veel energie! Maar daar hebben ze wat op gevonden. 

De veldmuizen zijn periodiek overdag actief om te eten, maar laten dan ongemerkt een duidelijk urinespoor achter dat Torenvalken kunnen zien omdat ze ook UV licht kunnen waarnemen. De kleine roofvogel weet deze perioden dat de veldmuizen bovengronds actief zijn uitstekend uit te buiten en gaan alleen de lucht in als er urinesporen zichtbaar zijn. Ook weer een unieke evolutionaire aanpassing!

w.g. Otte W. Zijlstra

Afbeelding