Wethouder John Does vraagt Danie (r) naar het verhaal achter haar winnende kunstwerk.
Wethouder John Does vraagt Danie (r) naar het verhaal achter haar winnende kunstwerk. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Wethouders onthullen kunstwerken schoolproject ‘Kunst dat Rijmt’

DIJK EN WAARD - Alle basisschoolkinderen uit Langedijk en Heerhugowaard mochten tot en met vrijdag 23 april hun mooiste kunstwerk in leveren voor het project ‘Kunst dat Rijmt’. De opdracht was om een creatief kunstwerk op basis van een gedicht te maken. Vrijdag 4 juni zijn de kunstwerken van de drie winnaars onthult door de cultuurwethouders van Heerhugowaard en Langedijk.

Cool kunst en cultuur liet zich niet weerhouden door COVID-19 in het verzorgen van creatieve uitdagingen voor de basisschoolleerlingen. Sanne Smienk (coördinator Cool voor School): "Door de lockdown en de sluiting van scholen en kunstencentra viel het geven van cultuuronderwijs weg. Met diverse lessuggesties en het project 'Kunst dat Rijmt' hebben we geprobeerd de leerkrachten uit het basisschoolonderwijs te ondersteunen in het geven van cultuuronderwijs. 'Kunst dat Rijmt' werd daarom met alle basisscholen uit Langedijk en Heerhugowaard gedeeld, waarna de leerlingen op school of thuis aan de slag konden met dit creatieve project."

Gedicht vertalen naar kunstwerk

De opdracht luidde als volgt; kies één gedicht uit de ter beschikking gestelde gedichten en maak op basis daarvan een kunstwerk. Hierbij mochten alle materialen uit de kast getrokken worden, zolang het kunstwerk maar 'plat' bleef. Deze unieke combinatie van kunst en taal zorgde voor de meest verrassende en indrukwekkende kunstwerken. In totaal 311 onder-, midden- en bovenbouwleerlingen hebben een kunstwerk ingeleverd.

Tijd voor het grote doek

De jury, bestaande uit de directeur van Cool Lineke Kortekaas, kunstenares Charlotte Samuels, stadsfotograaf Sarissa de Groot en de directeur van Bibliotheek Langedijk Ton de Kruyff, hebben alle ingezonden kunstwerken uitvoerig bestudeerd. Na veel wikken en wegen, koos de jury per leeftijdscategorie hun favoriete kunstwerk. Lineke Kortekaas: "Het was fantastisch om te zien hoe creatief alle kinderen aan de slag zijn gegaan. Van verf tot potlood en van stof tot krijt, alle materialen kwamen voorbij."

Gelukkige winnaars

De gelukkige winnaars Danie (groep 1/2C van de Familieschool), Maren (groep 5A van de Zeppelin) en Ditte (groep 6 van Het Mozaïek) mochten samen met kunstenares Charlotte Samuels het kunstwerk op een groot doek namaken. Dit doek wordt tentoongesteld op bekende locaties in beide gemeenten, zodat iedereen de kunstwerken kan bewonderen. Dat is nog niet alles, de drie wonnen ook een creatieve workshop naar keuze voor de hele klas!

Trotse kunstenaars

Vrijdag 4 juni werden de kunstwerken door cultuurwethouders John Does en Nils Langedijk onthuld. Kunstenares Charlotte Samuels en kinderen zijn tevreden met het eindresultaat! Vol trots onthulden Danie, Maren en Ditte de kunstwerken aan hun families op het Coolplein. Glunderend onthulde Ditte haar kunstwerk. "Ik vond het vervelend dat we in lockdown gingen, daarom koos ik dit onderwerp. Tijdens het samenwerken met Charlotte heb ik veel nieuwe dingen geleerd." Daarna was Maren aan de beurt: "Mijn gedicht vond ik mooi vanwege de dieren. Ik ken het gedicht zelfs uit mijn hoofd, zo mooi vind ik het!" Als laatste onthulde Danie stralend van plezier haar kunstwerk. "Ik word blij van kunst en dieren. Ik vind mijn kunstwerk supermooi geworden!"

'Ik ken het gedicht uit mijn hoofd, zo mooi vind ik het'

Maren (groep 5A, de Zeppelin)

Rondreizende tentoonstelling

De zelfgemaakte kunstwerken zijn tot en met maandag 21 juni in Cool te bewonderen. Vervolgens reizen ze af naar Dorpshuis de Geist in Sint Pancras, waar ze tot en met donderdag 8 juli zullen verblijven.


Daarna gaan ze naar de Bibliotheek van Heerhugowaard tot en met vrijdag 27 augustus. Als laatste blijven ze drie dagen op festival Mixtream waarna ze maandag 30 augustus weer terugkeren naar Cool. Volgens wethouder John Does van gemeente Heerhugowaard mogen ze daarna direct door naar het Rijksmuseum!

Ditte liet zich inspireren door de coronapandemie. Wethouder Nils Langedijk bewondert haar werk.
De drie winnaressen poseren trots met hun kunstwerken en de beide wethouders.
Maren kende het gedicht over dieren, dat haar inspireerde voor haar kunstwerk, uit het hoofd.