Tom wenst mevrouw Dijk en meneer Waard een liefdevol huwelijk toe.
Tom wenst mevrouw Dijk en meneer Waard een liefdevol huwelijk toe. (Foto: Aangeleverd)

Dijk en Waard

Ze hadden elkaar besnuffeld, opgewarmd en aan de kook gebracht. De ondertrouw is inmiddels een gepasseerd station. Over ruim een half jaar gaan ze echt officieel samenklitten: Mevrouw Dijk en meneer Waard. Mevrouw Dijk had haar aanstaande man plechtig beloofd hem geen knollen voor citroenen te zullen verkopen. Hij heeft immers een wereldwijde reputatie hoog te houden met zijn energieneutrale ‘oogappel’ Stad van de Zon. Ook de jongste spruit Broekhorn schijnt een juweeltje te zijn geworden. Helaas is er ook een klein minpuntje, namelijk het voor de buitenwereld weggestopte stokoude grut: De Noord (inclusief Veenhuizen) en ’t Kruis. Hoewel, ik lees zojuist dat ’t Kruis op eigen beweging dit jaar flink gaat bruisen!


Hopelijk heeft meneer Waard zich goed gerealiseerd wat er allemaal achter die Lange Dijk van zijn geliefde huist. Daar lusten de honden geen brood van. Een eigenzinnig stel kinderen met allerlei kuren en eigenaardigheden. Een regelrechte beproeving om die allemaal in het gareel te houden: Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, (Scharwoude zelf is hem al lang geleden gesmeerd en heeft zich nu veilig genesteld aan de Westfriese Omringdijk). Verder hebben we nog oproerkraaier Broek met zijn duizend overlast gevende eilandjes. Broek in Waterland zou hier beter op zijn plaats zijn, maar ja, die moest zich destijds zo nodig vlakbij Amsterdam vestigen. Gelukkig maar, gezien die wildwesttaferelen daar kort geleden. En niet te vergeten Oudkarspel, dat ooit een posttraumatische stressstoornis heeft opgelopen vanwege de Bataafse Revolutie. Tot slot die balorige halfbloedjes Sint Pancras en Koedijk. Eén geluk: de haviksogen van Alkmaar zijn getemperd. Landjepik is van hogerhand afgestraft. Bovendien heeft die stad als bruggenbouwer nauwelijks iets te betekenen zoals iedereen weet.


Over bouwen gesproken, mevrouw Dijk houdt niet van hoogbouw. Bezint eer ge bemint, meneer Waard. Huwelijkse voorwaarden lijkt mij geen gek idee. En mochten er onverhoopt kinderziektes ontstaan dan kunnen jullie altijd terecht bij jullie naamgenoot: Kinder- en Jeugdpsychiatrie Dijk en Waard.

©Tom van Rossum