Zonder kermisattracties geen 't Kruis Bruist!
Zonder kermisattracties geen 't Kruis Bruist! (Foto: 't Kruis Bruist)

Familie-evenement 't Kruis Bruist moet jaarlijkse traditie worden

HEERHUGOWAARD-'T KRUIS - Geen traditionele kermis dit jaar in 't Kruis, maar wel een gloednieuw evenement dat het hele gezin zal aanspreken. In het weekend van 17 en 18 juli wordt de ijsbaan het decor voor ’t Kruis Bruis. Omdat een drankje er natuurlijk ook bij hoort, wordt de ijsbaan onderverdeeld in tien 'tuintjes' waar men voldoende afstand kan houden van elkaar om het verantwoord, veilig en coronaproof te houden. Laat het feest maar beginnen!

IJsbaan in 'tuintjes' opgedeeld voor coronaproof dorpsfeest

't Kuis Bruist werd vorig jaar in het leven geroepen omdat de animo voor de kermis in 't Kruis was teruggelopen. De wijkvereniging vroeg ondernemers Niels Jonker en Jeroen Blom, die eerder al onder meer het Kruizer Popweekend organiseerden, een evenement te bedenken dat meerdere generaties zou aanspreken. Een bestuur werd bijeengezocht, een naam - 't Kruis Bruist - werd verzonnen en de website www.kruisbruist.nl werd gelanceerd. Zo'n tachtig vrijwilligers hebben zich inmiddels aangemeld om een steentje bij te dragen aan het evenement. Daarnaast wordt ingehaakt op de op handen zijnde fusie met Langedijk: het feest wordt niet alleen voor Heerhugowaarders, maar ook voor Langedijkers georganiseerd. Ook zij kunnen met een team meedoen aan de sporttoernooien en andere activiteiten.

Kermisborrel

De attracties die op de kermis zouden staan, zoals een zweefmolen, springkussens en een bungeejump, zijn er gewoon. Maar daarnaast worden ook allerlei sport- en spelactiviteiten georganiseerd, zoals een voetbaltoernooi, een obstacle run voor de hele familie, kinderspelen voor de jeugd tot en met twaalf jaar en kubben. Het weekend wordt zondagmiddag afgesloten met een kermisborrel, en daarvoor is het plan met de tien tuintjes bedacht. In elk tuintje kunnen vier groepen van tien volwassenen terecht (zij betalen een tientje per persoon). Omdat de tuintjes met hun 300 vierkante meter ruim genoeg zijn, kan de anderhalve meter afstand gewaarborgd worden. Tussen de tuintjes bevindt zich een zone waar drankjes getapt worden en door horecapersoneel bezorgd worden op vaste afgiftepunten per tuintje. Zo hoeven de mensen ook niet door elkaar heen te lopen. De drankjes dienen overigens wel zittend genuttigd te worden; er worden voldoende tafels en stoelen neergezet zodat iedereen een zitplaats heeft.

Hoewel de vergunning officieel nog niet rond is, is de verwachting dat 't Kruis Bruist gewoon door kan gaan. De wens van de organisatie is om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Bekijk het complete programma op www.kruisbruist.nl of volg de Facebookpagina 't Kruis Bruist.

Voetbaltoernooitje 5 tegen 5; ook sportieve activiteiten tijdens 't Kruis Bruist.