Mees Berkhout, techniekpromotor van het Johannes Bosco, leert Finn, leerling van de Zonnewijzer, hoe hij moet werken met een figuurzaag.
Mees Berkhout, techniekpromotor van het Johannes Bosco, leert Finn, leerling van de Zonnewijzer, hoe hij moet werken met een figuurzaag. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Gastles figuurzagen voor basisschoolleerlingen Zonnewijzer

HEERHUGOWAARD - Het Johannes Bosco zet vol in op techniekonderwijs en de promotie daarvan. Om kinderen in de hoogste groepen van de basisscholen enthousiast te maken voor techniek, heeft de school Mees Berkhout aangenomen om gastlessen te verzorgen en zowel moderne als ambachtelijke vormen van techniek te demonstreren. Zo maakten de leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 van jenaplanschool De Zonnewijzer de afgelopen weken kennis met figuurzagen.

Kennismaking met techniekonderwijs

"Niet veel basisscholen hebben tegenwoordig nog een technieklokaal of zelfs een handvaardigheidlokaal", constateert Mees. "Om de leerlingen toch in aanraking te brengen met de mogelijkheden die techniek biedt, ga ik zelf op pad langs scholen." Bij De Zonnewijzer wilden ze graag iets figuurzagen voor Vaderdag. "In een paar dagen tijd konden we iets organiseren; normaal gesproken duurt de voorbereiding wat langer. Maar ik ben heel blij dat ik na corona eindelijk aan de slag kan en bij de scholen langs kan gaan."

'Blijf vooral rustig'

Wat de kinderen precies gemaakt hebben, dat houden we geheim (vaders lezen ook de krant!), maar de kinderen namen de opdracht heel serieus. Op aanwijzing van Mees, die voor de gelegenheid zijn collega Laurens had meegenomen, werd het proces van schetsen, uitzagen, lijmen en eventueel boren stap voor stap doorlopen. Het materiaal, waaronder tientallen multiplexplaten en figuurzagen, had Mees meegenomen. Maar hoe pak je dat zagen nou aan? De belangrijkste les volgens meester Mees: "Blijf vooral rustig en zorg dat de zaag recht blijft."

De techniek moet absoluut gepromoot worden, want de sector komt letterlijk handen tekort. En in het (basis)onderwijs hebben leraren lang niet altijd de tijd, materialen of knowhow om het zelf op te pakken. "Daarom is het zo fijn dat het Johannes Bosco in dat gat springt en geld en personeel beschikbaar stelt om deze lessen te verzorgt", benadrukt juf Emma. "Kinderen vinden het altijd leuk om lekker met hun handen bezig te zijn, dus een creatieve opdracht als deze wordt altijd met veel enthousiasme ontvangen." Ook andere scholen in Heerhugowaard en Langedijk hebben hun interesse kenbaar gemaakt in de technieklessen. Mees: "Na de zomervakantie gaan we alles inventariseren en kijken wat we kunnen inplannen. Dan is het goed om te weten dat deze pilot bij De Zonnewijzer in elk geval geslaagd is!"