Mona Beksvoort (l) en Ine Hermans van Initiatiefgroep Heemradenwijk-Centrumwaard doneren aan Jantje Beton.
Mona Beksvoort (l) en Ine Hermans van Initiatiefgroep Heemradenwijk-Centrumwaard doneren aan Jantje Beton. (Foto: Piet Konijn)

Initiatiefgroep schenkt aan Jantje Beton

HEERHUGOWAARD - De Initiatiefgroep Heemradenwijk-Centrumwaard, gevormd door Ine Hermans, Mona Beksvoort en Piet Konijn, doneert namens alle bewoners in en rond het centrumgebied, en gelijktijdig met het opstarten van de bouwontwikkelingen, € 250,- aan de Stichting Nationaal Jeugdfonds Jantje Beton.

De initiatiefgroep is opgericht medio 2017 en houdt nu op te bestaan, met de start van de realisatie van twintig zorgwoningen voor cliënten van Esdégé-Reigersdaal en een appartementencomplex met veertien seniorenwoningen op het perceel tussen de Basiusstraat en de Van Duivenvoordestraat. De hele ontwikkelingsfase heeft wel de nodige voeten in de aarde gehad, tot zelfs een rechtsgang naar de Raad van State aan toe. De initiatiefgroep heeft zich niet alleen sterk gemaakt voor aanpassing van de bouwhoogte van het appartementencomplex maar zich ook ingespannen voor het behoud van zoveel mogelijk ‘groen’ in het dichtbebouwde centrumgebied. Daarnaast startte zij ook een handtekeningenactie om de nadelige gevolgen van het grote aantal (zware) verkeersbewegingen in dit gebied onder de aandacht van de gemeente te brengen, omdat ze van mening is dat bewoners van het centrumgebied ook recht op een aangename en rustige woonomgeving.

Mooie metafoor

Voor de rechtsgang was geld nodig waaraan de omwonenden ruimhartig hebben meebetaald. Het geld wat nog over is wordt nu geschonken aan Jantje Beton, een organisatie die strijdt voor het recht van kinderen in Nederland op het vrije buitenspelen in de eigen buurt. De initiatiefgroep vindt dit gebaar dan ook een mooie metafoor in relatie tot het steeds meer ‘ontgroenen' van de omgeving en daarmee het inperken van de speelmogelijkheden voor onze kinderen. Laat dat tot de verbeelding spreken.