Het is en blijft belangrijk je goed in te smeren in de zon.
Het is en blijft belangrijk je goed in te smeren in de zon. (Foto: (Stockfoto))

Huid verbrand door de zon?

Zonnebrand is een verbranding van de huid door te zonnen. Tijdens het zonnen word je huid blootgesteld aan fel zonlicht met UV-straling. Door deze UV-straling wordt de pigmentstof melanine in de huid gestimuleerd, waardoor je bruin wordt.

Dit gebeurt ter bescherming van het onderliggende weefsel tegen diezelfde UV-stralen. Wanneer je te lang in de felle zon zit, kan de huid verbranden. Dit is een signaal van je huid dat je te veel UV-straling krijgt. 

Mensen met een bleke huid of mensen die niet gewend zijn aan veel zonlicht zijn extra gevoelig voor verbranding. Naast zonlicht kan zonnebrand ook veroorzaakt worden door kunstmatige bruiningsapparatuur (zoals de zonnebank). 

Kwetsbare plekken

Kwetsbare plekken voor verbranding zijn: gezicht: lippen, neusbrug, voorhoofd en rondom de ogen. Dit is omdat daar de huid dunner is. Ook de bovenkant borst, nek, schouders, bovenkant van je voeten, oren en haargrens dienen goed te worden ingesmeerd.

Gevoelig

Als je gevoelig bent voor verbranding door de zon, probeer dan met mate te zonnen. Zo houd je de kans op huidkanker zo klein mogelijk.

www.gezondheidsplein.nl