Advies: pak het gewone leven weer voorzichtig op.
Advies: pak het gewone leven weer voorzichtig op. (Foto: Adobe Stock)

'Isolatie groter gevaar dan COVID-19'

REGIO - Koffiedrinken met een goede vriend, wandelen of naar de supermarkt. Veel senioren durven het oude leven niet op te pakken; ook niet als ze hun tweede coronavaccinatie hebben gehad. Klinisch geriaters zien dat deze doelgroep steeds meer in de knel raakt, uit angst om toch een besmetting op te lopen. 

Het oppakken van dagelijkse taken of activiteiten blijkt een grote stap voor veel senioren in Nederland. Specialisten maken zich zorgen over het geïsoleerde leven dat deze ouderen leiden, ondanks dat zij hun angst begrijpen. 

Neveneffecten

Van eenzaamheid tot ondervoeding en meer breuken door valpartijen; de neveneffecten van isolatie zijn groot. Senioren zijn inmiddels gewend geraakt aan hun lege agenda. Volgens Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) gaat de balans de verkeerde kant op. "Isolatie wordt nu een groter gevaar dan het coronavirus. We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Daarnaast zien we ouderen die minder bewegen, vallen en iets breken." Hoe langer het duurt, hoe hoger de drempel wordt. Daarom is de boodschap: pak, ondanks de angst, dagelijkse activiteiten weer voorzichtig op.