Afbeelding
(Foto: )

Fotopresentatie ‘Licht over de Lofoten’

Uit

SCHAGEN - Stichting Kunstplein Schagen is blij dat het weer iets mag organiseren, en dat doen zij met een fotopresentatie van “Smit in Beeld”, (dit zijn vader Jan en zoon Mart Smit uit Lutjewinkel). De presentatie heeft als thema ”licht over de Lofoten”, dit is een mooie eilandengroep boven de poolcirkel aan de noordwestkust van Noorwegen.

De presentatie vindt plaats op zondagmiddag 24 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur in de achterzaal van Buurthuis Loet 10 (voorheen de Blokhut) - Loet 10 in Schagen.
De kosten zijn 10 euro inclusief 1 kopje koffie of thee. Aanmelden via: mail dan naar wjj.visser@quicknet.nl  

Het licht is de reden dat velen ieder jaar terugkeren naar deze eilanden boven de poolcirkel voor de noordwestkust van Noorwegen.  De combinatie van fantastisch licht en waanzinnige landschappen zorgen ieder jaar weer voor een topnotering in National Geographics meest indrukwekkende landschappen verkiezing. Dit is één van de redenen dat deze workshop ieder jaar weer vol zit met cursisten die dit landschap ook willen zien, ervaren en fotograferen.

Een andere belangrijke reden is natuurlijk de kans om het noorderlicht te zien. Er zijn diverse redenen waarom we deze reis steeds in februari doen. In deze maand is er redelijk veel kans op besneeuwde bergen en statistisch gezien ook een grote kans op noorderlicht. We zijn het noorderlicht op onze reizen dan ook nog nooit misgelopen, maar het blijft een natuurlijk en onvoorspelbaar fenomeen. Het weer is onvoorspelbaar door allerlei factoren die je op deze eilandengroep hebt zoals spitse bergen, de zee en vooral de warme golfstroom. Hierdoor kan het op het ene moment nog plenzen van de regen en op het andere moment weer zonnig zijn. Zon en regen zijn voor landschapsfotografen natuurlijk een lekkere mix. Wanneer je een mooie compositie hebt gevonden kan je haast wachten tot het mooie licht komt.

Ook cultureel zijn de Lofoten erg aantrekkelijk. De ruige vissermannen die met kleine bootjes de haven in komen varen met kuipen vol vis. Vervolgens verdwijnen ze in de visfabriek waar de vissen worden ontleed. De lijven en de koppen worden aan de karakteristieke vissenrekken gehangen om te drogen. De huisjes in de vissersdorpen zijn vaak een lust voor het oog. In het ruige landschap steken de felgekleurde huisjes mooi af. Het landschap daar heeft duidelijk een diepe indruk op ons achtergelaten en het blijft fantastisch om daar ieder jaar in dit prachtige landschap te bivakkeren.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding