Vrijwilligsters Joke (l) en Cocky bij de Social Sofa.
Vrijwilligsters Joke (l) en Cocky bij de Social Sofa. (Foto: JB/RM)

Social Sofa in Schagerbrug krijgt kleur...

Algemeen

SCHAGERBRUG – “Drie ochtenden in de week zijn we met bewoners en een team vrijwilligers uit het dorp aan het mozaïeken. En dat is niet alleen heel gezellig, maar ook leuk!”, beamen Cocky Kohnhorst en Joke de Jong volmondig. Cocky en Joke zijn twee van die bevlogen vrijwilligers die het Max Plazierhuis in Schagerbrug nét dat beetje extra glans geven. Zij begeleiden diverse bewoners met het inkleuren van de social sofa. Deze betonnen bank, afkomstig uit Tilburg van Social Sofa, is inmiddels voorzien van de nodige gekleurde steentjes. Medio juli zijn de bewoners met de vrijwilligers aan de slag gegaan.

We creëren samen waardevolle momenten

Cocky Kohnhorst uit Schagerbrug is degene die het initieerde om deze speciale bank naar Schagerbrug te brengen. “Mijn man Joop en ik stuitten tijdens een weekendje weg in Groningen op het concept Social Sofa. Deze banken zijn gemaakt uit maatschappelijk en sociaal oogpunt. Het wordt ingezet voor projecten over heel Europa om kwetsbare mensen te verbinden met de samenleving. Samen mozaïeken verbindt en verbroedert. Samen met de bewoners creëren we hiermee zeer waardevolle momenten.”

Dagbesteding

De betonnen bank bestaat uit lijnen en cijfers. Zo is te zien waar welke stukjes mozaïek moet worden gelijmd. In totaal helpen zo’n tien vrijwilligers de bewoners met het ‘inkleuren’ van de bank.’ Cocky: “Joke en ik hebben twee dagen cursus gevolgd bij een dorpsgenoot. Inmiddels hebben de overige vrijwilligers aan de workshop vanuit Social Sofa uit Tilburg deelgenomen. Het schijnt dat als je met zes mensen aan zo’n sofa werkt , deze binnen een tijdsbestek van drie maanden klaar is. Dat zal bij ons niet het geval zijn hoor, want we zien het project als dagbesteding. Het gaat dus niet zozeer om het eindresultaat, maar om de weg ernaar toe.”

Winterproject

Als het aan Cocky en Joke ligt, staat de bank in zijn volle kracht volgend jaar lente in de tuin. “Zo wordt het een leuk winterproject. We hebben schema’s gemaakt voor de vrijwilligers wie wanneer komt helpen. De moeilijke stukken doen wij, de wat makkelijkere gedeeltes doen we met de bewoners. Ik denk dat we per dag een uurtje zullen mozaïeken.”

Vrijwilligers

Joke de Jong wil nog wel even kwijt dat het project Social Sofa mede mogelijk is gemaakt door de gemeente Schagen, die een flinke duit in het zakje deed. “Ook de kerkelijke gemeente Harenkarspel heeft een donatie gedaan. Daar is het Max Plazierhuis als aparte stichting heel blij mee. Waar we ook heel blij mee zouden zijn, zijn nóg meer vrijwilligers. Zowel mannen als vrouwen die hier en daar een uurtje over hebben, zijn van harte welkom. Zo kunnen we de 48 bewoners nog meer gezellige uurtjes bieden!”