Afbeelding
(Foto: Otte W. Zijlstra)

Nieuws uit de natuur

'Je hebt lijster en merels en die namen worden wel eens door elkaar gehaald! Hierbij een poging om dat op te lossen. Er zijn verschillende soorten lijsters waarbij de merel de bekendste is.

Die kunnen we bijna in elke tuin zien en zeker horen in het voorjaar met zijn mooie melodieuze zang. Dan hebben we nog een zanglijster die iets minder algemeen is maar ook bijna in elke straat te horen is. Ze zijn er vroeg bij en beginnen al in februari met hun zang; dat betekend: andere mannetjes wegwezen en een warm welkom voor de vrouwelijke soortgenoten. 

Daarnaast hebben we nog de Grote Lijster, die wel wat lijkt op de zanglijster, maar is groter en begint nog eerder in het voorjaar te zingen, soms al rond de kerst. Meestal blijven ze het gehele jaar in ons land, alleen bij strenge vorst zien we wegtrek naar het zuiden. Hij is ook veel minder algemeen dan de zanglijster. Van laatstgenoemde komen er een 150.000 paar voor in Nederland, de grote lijster met moeite 10.000 paar. 

Ik was dan ook bij dat ik op een rustige camping een ouder vogel tegen kwam die zijn jongen voerde met weekdieren (vnl. slakken). Want ze komen niet alleen veel minder voor ze zijn ook een stuk schuwer! In de winter krijgen we nog twee lijsterachtigen op bezoek: de kramsvogel en de koperwiek. Wilt u als natuurliefhebber ook mooie foto's maken in de natuur, binnenkort geef ik een workshop. Info ow.zijlstra@quicknet.nl'

Otte W. Zijlstra