Scheefzitten is een veelvoorkomende klacht.
Scheefzitten is een veelvoorkomende klacht. (Foto: Adobe Stock)

De oorzaak van zadelpijn

Fietsen door de regio is een geliefde bezigheid van veel Nederlanders; vooral tijdens het heerlijke zomerweer. Zadelpijn kan dit plezier echter flink verminderen. Zó voorkom je zadelpijn.

Comfortabel kunnen fietsen is belangrijk; stel de fiets af op jouw lichaam. Is de fiets te groot, dan kun je naar voren schuiven op het zadel. Is de fiets te klein en het zadel te laag? Dan trap je niet goed. Het belangrijkste is dat je met een gestrekt been je hiel op het pedaal kunt zetten. Dan is de zadelhoogte goed. Zorg daarnaast dat je goed zit op de achterkant van het zadel, met beide zitbotten erop. Als je te ver naar voren zit, kan dit gevoelig zijn. Scheefzitten is ook een veelvoorkomende klacht. In dat geval zit je maar met één zitknobbel op het zadel. Dit kan ontstaan door bekkenscheefstand of beenlengteverschil. Heb je hier last van? Ga dan langs de huisarts. 

Type

Het type zadel is ook belangrijk. Een harder zadel geeft meer steun, bij een zacht zadel schuif je eerder naar voren. Onderzoek wat het beste bij jouw lichaam én fiets past.