Rozenbottel.
Rozenbottel. (Foto: iVerde)

Rozenbottels geven kleurimpuls aan najaarstuin

Rozenbottels geven kleurimpuls aan najaarstuin Het zijn de bloemen die rozen zo populair maken. Maar wist je dat veel tuinrozen na de bloei mooie glanzende rozenbottels vormen? Met een beetje geluk kun je tot diep in de winter van deze juweeltjes genieten. Het najaar is de perfecte planttijd voor rozen.

Veel rozen beschikken over het talent om na de bloei rozenbottels te vormen. Vooral wilde rozen, maar ook veel gecultiveerde struik- en klimrozen zijn echte bottelkunstenaars. De kleur van deze glanzende pareltjes varieert van blauwgroen, geel, oranje en rood tot paars/zwart. De vorm van rond tot langwerpig. Wilde rozen kun je gewoon uit laten bloeien, voor de overige geldt dé afweging voor elke tuinier: uitgebloeide rozen wegknippen zodat alle energie naar nieuwe bloemknoppen gaat of laten zitten voor de bottels?

Plant je tuinroos op een plaats met minimaal 4 uur zon, liefst meer. De grond moet goed waterdoorlatend zijn, rozen houden niet van natte voeten. Maak een ruim en diep plantgat. 

Rozenbottelpracht

Veel rozen bestaan uit een (wilde) onderstam en het rozenras zelf. Plant deze zo, dat de verdikking boven de wortels met de eerste takken 3 tot 5 cm onder de grond zit. Meng wat organische mest door de bovenlaag en druk voorzichtig aan. Geef voldoende water. Al in het eerste jaar kun je genieten van rozenbottelpracht, die elk jaar groter en groter wordt!

Wist je dat: een rozenbottel geen echte vrucht maar een schijnvrucht is? De echte vruchtjes zijn de zaadjes, die in de bottels zitten. Jeukpoeder van de haartjes van zaden uit de bottels wordt gemaakt? Deze irriteren de huid. Je van het vruchtvlees van bottels van wilde rozen etenswaren als chutney, jam en wijn vol vitaminen en mineralen kunt maken? Zie ook: www.roses4gardens.nl