Lori Weber.
Lori Weber. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

'Hoe fijn is het als de muren eens níet op je afkomen?'

Vervolg van de voorpagina.

Volgens Lori halen vrijwilligers - net als zij - ook veel voldoening uit hun werk omdat ze mensen ondersteunen die dat heel hard nodig hebben. "Wij bereiden onze vrijwilligers daar goed op voor door het geven van trainingen voordat ze op bezoek gaan. We starten met een introductietraining. Daar komt onder meer een stukje grenzen aangeven en een stukje signaleren bij kijken. Daarnaast bieden we extra trainingen en workshops, zowel online als fysiek in zoverre dat mogelijk is. Het blijft dus niet alleen bij een algemene introductietraining, want we willen een zo goed mogelijk beeld schetsen van onze doelgroep. Ook organiseren we intervisiebijeenkomsten waarin we ervaringen delen met andere vrijwilligers en tevens gastsprekers uitnodigen. Onze vrijwilligers halen daar veel uit en krijgen er een ook gevoel bij. Mensen spreken echt wel uit dat ze blij en dankbaar zijn met onze vrijwillige hulpverlening. Sommigen staan zelfs bij de deur al te wachten totdat je komt. Ik heb zelf wel meegemaakt dat ze zó ontzettend blij zijn om je te zien, want soms zijn wij voor deze mensen het enige contactmoment in de week. En dat is iets wat ik heel ernstig vind."

Verschil

Het behoeft geen nader betoog dat Lori meer dan blij is met haar werkzaamheden voor Humanitas. "Ja absoluut. Ik vind het superleuk werk. ik word enorm enthousiast van zowel het begeleiden van jongeren als de reguliere vrijwilligers. Ik haal er zelf ook heel veel uit. Zeker als ik onze vrijwilligers kan bijstaan in zowel lastige als goeie situaties, en we die voldoening dan samen kunnen vieren." 

Vrijwilligers die zich geroepen voelen iets voor iets voor een ander te doen, zijn van harte welkom bij Humanitas Kop van Noord-Holland. Zie: www.humanitas.nl 

Lori: "De enige belangrijke boodschap voor onze vrijwilligers is dat zij er met hun aanwezigheid voor zorgen dat de muren tenminste voor één dag niet op mensen afkomen. Dat is voor zoveel mensen zó fijn, want zoals gezegd vormen zij misschien wel het enige contact per week voor iemand. Daarmee maken zij écht het verschil."