Veldzorgvoorzitter Gerrit Arkesteijn.
Veldzorgvoorzitter Gerrit Arkesteijn. (Foto: Aangeleverd)

Ga ook als vrijwilliger aan de slag in het Oosterdelgebied

Algemeen

LANGEDIJK - De afgelopen maanden was er veel aandacht voor het Oosterdelgebied. Dat varieerde van de aantasting van de oevers tot de historische waarde voor de gemeente Dijk en Waard. Die beschouwt het als een parel die moet worden gekoesterd.

Het bestuur van stichting Veldzorg, de beheerder van de Oosterdel, is het daar roerend mee eens. “Die prachtige parel moet niet alleen gekoesterd, maar ook onderhouden worden. Daarvoor zijn veel handjes nodig”, aldus Veldzorgvoorzitter Gerrit Arkesteijn. “Van de ongeveer 200 eilanden is ongeveer de helft verhuurd. De akkers daarvan worden als regel goed bijgehouden. Maar de overige akkers hebben ook onderhoud nodig. Anders gaat de natuur er haar gang en woekert het onkruid maar voort. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Handen uit de mouwen

Voor het beheer maakt Veldzorg dankbaar gebruik van diverse vrijwilligers. “Elke zaterdag hebben we een zogenaamde Handen uit de Mouwendag. Vrijwilligers pakken dan allerlei klussen op. Als de coronaregels het weer toelaten, gaan ze bij goed weer het veld in, anders werken ze in het gebouw. Er zijn ook vrijwilligers voor technische klussen, zoals onderhoud en eventueel reparatie van machines of motoren. Maar het meeste werk vindt plaats op de akkers. Daar is altijd werk voorhanden.”

Door de week aan de slag

“Met name voor het beheer en onderhoud van de akkers kunnen we nog veel mensen gebruiken. Het idee is om naast de vaste zaterdag ook elke dinsdag- en/of donderdagochtend met vrijwilligers in het gebied aan het werk te gaan. Die dagen is er begeleiding van een ervaren tuinder. De tocht van en naar de akker gaat per schuit. Daar zorgen wij voor, ook voor het gereedschap. De bedoeling is dat er zo’n ochtend flink wordt aangepakt, bijvoorbeeld door onkruid te wieden, riet te maaien of hooi bijeen te harken. Dat werk vraagt om een redelijke conditie, maar het is als regel goed te doen. Je bent buiten bezig en komt in contact met anderen. In combinatie met een fysieke inspanning en inzet voor de natuur ben je in alle opzichten goed bezig.”

Interesse?

Wie belangstelling heeft voor dit vrijwilligerswerk, kan dat melden bij vrijwilliger@oosterdel.nl. Daarna volgt telefonisch contact. De bedoeling is dat er binnenkort wordt gestart met deze activiteit. Daar gaat een informatiebijeenkomst aan vooraf zodat iedereen vooraf weet wat er van haar of hem wordt verwacht.

Oosterdelgebied

Het unieke Oosterdelgebied, aan de oostkant van Broek op Langedijk, is ongeveer tachtig hectare groot en bestaat uit ruim 200 eilanden. Het is het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden. Dat telde oorspronkelijk meer dan 15.000 eilanden. Stichting Veldzorg Oosterdel beheert dit gebied. Met als uitgangspunt behoud van het cultuurhistorisch landschap door het karakteristieke patroon van land en water intact te houden.

De Waaier in actie. SQR bv helpt Stichting Veldzorg Oosterdel