Babyspullen eigenaar Marjolijn Hermus is bijzonder trots op de nieuwe bus die Stichting Babyspullen dankzij een ruimhartige donatie kon aanschaffen.
Babyspullen eigenaar Marjolijn Hermus is bijzonder trots op de nieuwe bus die Stichting Babyspullen dankzij een ruimhartige donatie kon aanschaffen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘We zouden graag nóg meer gezinnen willen helpen’

HEERHUGOWAARD – De blijdschap om de komst van een ‘nieuwe’ bus was niet alleen bij oprichtster Marjolijn Hermus groot; ook de vrijwilligers en de chauffeurs van de Heerhugowaardse Stichting Babyspullen delen mee in de vreugde.

Marjolijn Hermus van Stichting Babyspullen in haar nopjes met nieuwe bus

“Toen wij vorig jaar in een artikel in deze krant zeiden dat een ‘nieuwe’ bus van harte welkom zou zijn, kregen we al snel daarna een positieve reactie”, vertelt Marjolijn. “We kregen te horen dat we een donatie zouden krijgen van maar liefst 15.000 euro, waarmee we de bus konden aanschaffen. De gever wilde graag anoniem blijven en dat respecteren we. Raymond Duipmans heeft ons geholpen in de zoektocht naar een ideale bus en met de onderhandelingen bij de aanschaf. We zijn er met z’n allen zo blij mee!”

Tien jaar bestaan

Toen Marjolijn Stichting Babyspullen in 2012 oprichtte had ze nooit kunnen bevroeden wat haar organisatie allemaal teweeg zou brengen. In maart 2022 bestaat de stichting tien jaar. “Ik heb daar nog niet echt bij stil gestaan”, bekent Marjolijn. “Ik weet ook echt niet wat we gaan doen. Het is een zwaar jaar geweest door de coronapandemie. We zijn vorig jaar even dicht geweest, maar gelukkig konden we achter de schermen gewoon doorwerken. Uiteraard wel op gepaste wijze.

'Vrijwilligers zijn zó belangrijk voor ons'

Marjolijn Hermus

De wat kwetsbare vrijwilligers bleven thuis en de mensen die wel kwamen helpen hielden anderhalve meter afstand van elkaar. In een normale situatie gaan we met de vrijwilligers een keer per jaar barbecueën, maar dat is er afgelopen jaar niet van gekomen. Vrijwilligers zijn zó belangrijk voor ons. We hebben er rond de driehonderd en dat aantal kan flink variëren. Ruim honderd vrijwilligers zijn werkzaam in ons sorteer- en distributiecentrum in Heerhugowaard.”

Heel Nederland

Stichting Babyspullen krijgt uit alle delen van het land, via inzamelpunten en -containers, kleding en speelgoed voor baby’s en dreumesen aangeleverd. “Het eerste pakket dat de aanstaande ouders ontvangen bevat basisbenodigdheden voor een pasgeboren baby, waaronder kleding in de maten 50/56 en 62/68”, legt Marjolijn uit. ‘Verder zitten er verzorgingsproducten, babyspeelgoed, beddengoed en een kruik in het pakket. Later volgt nog een tweede pakket met iets grotere maten."


Jaarlijks verstrekt Stichting Babyspullen meer dan vijfduizend gratis pakketten, bestemd voor (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Marjolijn: "Wij doen dit met de overtuiging dat elk kind recht heeft op een goede start. De reacties zijn altijd overweldigend.’’

Nieuwe chauffeur

Stichting Babyspullen is nog op zoek naar een extra chauffeur voor eens in de twee weken op de vrijdag. Ook moet de nieuwe bus bestickerd worden.


Marjolijn: “Ook voor de vakantieperiode zoeken we nog chauffeurs; al onze vaste chauffeurs gaan bijna tegelijkertijd genieten van een welverdiende vakantie. Daar is in het coronajaar weinig van gekomen. Het wordt daardoor natuurlijk erg ingewikkeld om onze transportplanning rond te krijgen in de zomervakantie.’’

Professionaliseren

Ook financieel moeten de eindjes aan elkaar worden geknopt. “We zijn heel blij met onze 240 donateurs”, benadrukt Marjolijn. “We proberen daarnaast fondsen aan te schrijven, maar dat is allemaal niet eenvoudig. We zijn dit jaar begonnen met alles wat we doen verder te professionaliseren. Daar gaat veel tijd in zitten. Maar we worden steeds groter en zijn bezig om een nieuw strategisch beleidsplan te ontwikkelen waarin duidelijk wordt hoe we ons de komende jaren verder willen ontwikkelen.’’

Draag ook een steentje bij

Wilt u Stichting Babyspullen graag financieel ondersteunen? Doneren kan al vanaf drie euro per maand. Interesse in een rol als vrijwilliger? Kijk voor meer informatie op www.stichtingbabyspullen.nl.