Na maandenlang vanwege corona verplicht binnen te moeten blijven, was er voor de senioren in De Noord eindelijk weer een leuk uitje.
Na maandenlang vanwege corona verplicht binnen te moeten blijven, was er voor de senioren in De Noord eindelijk weer een leuk uitje. (Foto: Aangeleverd)

Cultuurhistorisch evenement voor Heilig Hartkerk

HEERHUGOWAARD-NOORD - Ongeveer 250 wandelaars hebben zondag 20 juni genoten van de culturele wandeling met historische inkijkjes, dwars door Heerhugowaard-Noord. Ze liepen een tocht van ongeveer dertien kilometer over weilanden, langs dijkjes en door landerijen.

Noordenders genieten eindelijk weer van eerste echte uitje in het dorp

Wie wat minder goed ter been is, kon eveneens meegenieten. Zo'n vijftig ouderen uit De Noord maakten met zichtbaar plezier een rondrit met paardenkoets door het dorp en het buitengebied. "Voor veel van hen was het 't eerste echte uitje na een lange periode van binnen zitten vanwege corona", vertelt Gerrie Groot namens de organisatie. "Wat hebben ze genoten!"

Verrassingen onderweg

Het evenement werd georganiseerd door de groep 'Jong van Geest op oude paden'. Deelnemers aan de tocht wandelden in groepjes van ongeveer tien personen langs de mooiste stukjes van De Noord en werden ondertussen via informatieborden ingelicht over de geschiedenis en de cultuur van de streek. Met onderweg een paar leuke verrassingen, zoals een ijscoman, appels, kaas en een zanger(es) die de deelnemers bang maakte voor de bullebak. Bij het eindpunt, het Caminopaadje, stond een borreltje klaar.

Opbrengst is bestemd voor groot onderhoud aan de kerk

Paardentram en huifkar

De senioren uit het dorp konden dankzij zes koetsen, een paardentram en een huifkar ook meegenieten. Gerrie: "Voorafgaand aan de rondrit kregen ze een kop koffie of thee met wat lekkers, dat speciaal voor deze gelegenheid gebakken was door de dames van de groep Jong van Geest.

Virgiliusbier en Caminowijn

De opbrengst van de culturele wandeling en de rondrit komt ten goede aan het groot onderhoud van de Heilig Hartkerk in De Noord. Daarvoor werd ook Virgilius blond en tripel verkocht door de jongeren van Sanctus Virgilius en verkochten leden van Jong van Geest Camino wijn. Elke gift voor de kerk is welkom."

Pelgrims

Voorafgaand aan de cultuurhistorische wandeling en rondrit kregen veertien pelgrims, die maandag 28 juni naar Spanje vliegen om een stuk van de eeuwenoude pelgrimsroute richting Santiago de Compostela te lopen, de reiszegen tijdens de zondagse mis in de Heilig Hartkerk.

Wandelaars en huifkar passeren elkaar tijdens de tocht door de Noordender polder.
Veertien pelgrims kregen de reiszegen tijdens de zondagse mis.