De bouw van zestien zorgwoningen die Woonwaard ontwikkelt voor Esdégé-Reigersdaal vordert gestaag.
De bouw van zestien zorgwoningen die Woonwaard ontwikkelt voor Esdégé-Reigersdaal vordert gestaag. (Foto: Aangeleverd)

Eerste vloerplaat gelegd voor zorgwoningen Merelweg Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD - De bouw van zestien zorgwoningen die Woonwaard ontwikkelt voor Esdégé-Reigersdaal vordert gestaag. Maandag 21 juni zijn de eerste vloerplaten gelegd door wethouder Annette Groot, Miriam Traudes, bestuurder van Esdégé-Reigersdaal, en Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard.

De zorgwoningen komen aan de Merelweg in de wijk De Draai. Ze zijn ontworpen door Marc Prosman Architecten en worden gebouwd door Kesselaar & Zn. Nicole van Wijk: “Woonwaard vindt het belangrijk dat iedereen een plek heeft om te wonen en te leven, dat niemand wordt uitgesloten en waar iedereen naar vermogen kan presteren. Daarom werken wij intensief samen met Esdegé-Reigersdaal, om zo woonvormen te ontwikkelen waar mensen veilig en vertrouwd kunnen wonen en zich ontplooien.”

Water wellness

Naast de woningen komt een activiteitencentrum met drie ruimtes, een ruime tuin en een water wellness. Dit centrum is op zichzelf staand, maar je kunt er ook binnendoor naartoe. Cliënten die in de zorgwoningen verblijven kunnen als dat nodig is zelfs in hun bed naar het activiteitencentrum toe, bijvoorbeeld als het vervoer naar dagbesteding elders te intensief is. “Uiteraard zijn cliënten die niet op de Merelweg wonen ook welkom. Ontmoeten, activeren en meedoen is belangrijk”, zegt Lex Schipper, clustermanager van het activiteitencentrum.

Veranderde visie op zorg

Deze ontwikkeling van zorgwoningen is ingegeven door een veranderde visie op zorg van Esdégé. Het op één locatie aan de rand van de samenleving laten samenwonen van cliënten met een beperking heeft plaatsgemaakt voor het realiseren van meerdere zorgwoninglocaties middenin de samenleving, zodat iedereen daar naar vermogen onderdeel van kan worden. Esdégé wilde daarom de Reigersdaal-locatie verlaten en de gemeente heeft de locatie gekocht, om vervolgens op meerdere plekken in Heerhugowaard de realisatie van zorgwoningen te faciliteren. Woonwaard heeft voor Esdégé de zorgwoningen ontwikkeld.

Gasloos

Het project aan de Merelweg is het vijfde woonproject voor Esdégé dat door Woonwaard in De Draai gerealiseerd wordt. Hierna volgen nog de projecten aan het Boterbloemerf en de Waterkersstraat. De gebouwen worden gasloos gebouwd, aangesloten op het warmtenet van HVC en op het dak komen zonnepanelen. De woningen worden naar verwachting begin 2022 opgeleverd.

De bouw van zestien zorgwoningen die Woonwaard ontwikkelt voor Esdégé-Reigersdaal vordert gestaag.