Bij Poppodium B3 zijn alle jongeren van Dijk en Waard welkom.
Bij Poppodium B3 zijn alle jongeren van Dijk en Waard welkom. (Foto: Theo Annes)

Iedereen welkom bij Poppodium B3

Vervolg van voorpagina


Financiële bijdragen van onder andere het Prins Bernhard Cultuur Fonds, het Oranje Fonds, het Rabobank Dividend Fonds en diverse lokale fondsen zoals Stichting Lief Langedijk zorgden voor de rest. "Ook Stichting De Waaier heeft met hun bemiddeling veel voordelen kunnen regelen. Ik bedacht de gouden regel: elke euro die we krijgen, moet twee euro opleveren, door middel van entree of kosten om mee te doen aan een workshop of andere activiteit. Zo houden we het rendabel en kunnen we blijven draaien.”

Leuke leerschool

“Wij staan aan de zijlijn en zorgen voor de coördinatie en de grote lijnen, maar het is de bedoeling dat de rest door de - gemiddeld 25 - jongeren van B3 zelf wordt ingevuld. Wil je een feest organiseren? Prima! Wat is het thema? Wat heb je nodig? Wie staat er achter de bar? Wie verzorgt het licht en geluid en hoe kom je aan een podiumact? Hoeveel reken je voor de entree en hoe zorg je dat mensen weten dat er iets leuks op de planning staat?"

Deze avonden zijn leuk maar ook heel leerzaam. Voor veel jongeren is het zelfs de basis voor een bepaalde beroepskeuze of opleiding. “Om achter de bar te staan is Sociale Hygiëne nodig, dat diploma kunnen ze hier halen. Licht en geluid is een vak apart. Dankzij de professionele hulp van Rein Wynja en Frank van Yperen van de River Studio in Alkmaar die in onze locatie een workshop hadden gegeven zijn we nu bezig om een opleidingstraject op te zetten. Op deze manier kan de jeugd op hun beurt weer anderen intern opleiden. Dat is een ontzettend leuke gang van zaken.”

Unieke positie

Door de brede programmering van live-concerten, dance-avonden en de samenwerking met Popschool Your Song heeft B3 een unieke positie in het culturele en uitgaanscircuit. De zaal heeft een capaciteit voor ongeveer 200 bezoekers.

Metalheads

Naast deze activiteiten biedt B3 ook de mogelijkheid tot het gebruiken van de zaal. "Een mooi voorbeeld is de metalavond die hier heeft plaatsgevonden in februari vorig jaar. We programmeerden drie lokale metalbands, die in de omgeving een hele trouwe schare fans hebben. De zaal stond al snel vol met een heleboel metalheads, onze jongeren keken hun ogen uit, haha. De entree was gratis, maar de opbrengst maakte de avond ruimschoots goed. Ook zijn er leuke contacten gelegd tussen mensen die elkaar normaliter nooit zouden spreken, het was een topavond!”

Corona maatregelen

"Ik zie wat corona bij jongeren aanricht omdat er van alles niet mag en niet kan. Bij B3 proberen we de moed erin te houden en te benadrukken wat nog wel kan, ook al wordt dat wel heel lastig in deze periode. Chillen is nog mogelijk, ze kunnen film kijken of gamen, en een aantal activiteiten die we samen met de gemeente Dijk en Waard, Cultuurverbinder Jasmijn van Vliet, Theater Cool, Kompleks en andere locaties in het project ‘Jongeren de Winter door' van de gemeente organiseren. Maar ook Mado en haar groep creatieve jongeren van Artquake hebben een aantal leuke dingen op de planning staan.”

Vrijwillgers

Op de site van B3 vind je de (voorlopige) agenda. “Mocht je geïnteresseerd zijn om een avond voor of met jongeren te organiseren, te helpen als vrijwilliger of gebruik te maken van de zaal? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs!“

Poppodium B3, Beverplein in Sint Pancras, tel. 072-8887390. Voor meer informatie: https://club-b3.nl.