Welke school kies jij?
Welke school kies jij? (Foto: devogids.nl)

Sneller en handiger een middelbare school kiezen met de VO Gids

REGIO - Leuk, je mag bijna naar de middelbare school! Maar welke school wordt het? Kiezen kan best lastig zijn, want de scholen van nu verschillen enorm van elkaar. Bovendien maakt corona het momenteel onmogelijk om langs te gaan en ter plekke sfeer te proeven.

Stappenplan en keuzegids voor alle groep achters

De VO Gids is de enige onafhankelijke schoolkeuzegids van Nederland. De VO Gids verschijnt in 59 regionale edities en helpt ouders en leerlingen van groep 8 bij een belangrijke keuze: de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Alle kinderen in de groepen 8 (en soms ook al in groep 7) van ruim 6.000 basisscholen krijgen de kleurige en informatieve VO Gids van hun leerkracht.

Een leuke gids met een handig stappenplan! Met dit stappenplan kom je er altijd uit:

Stap 1: Wat zijn je sterke punten

Stap 2: Welke school past bij jou

Stap 3: Hoe leer jij het beste?

Stap 4: Wat voor extra's bieden scholen je?

Stap 5: Ben je klaar voor de brugklas?

Stap 6: Erop af!

Schoolkeuzewebsite

De VO Gids heeft ook een handige schoolkeuzewebsite gemaakt, devogids.nl. Zo hebben achtstegroepers en hun ouders alles bij de hand om een fijne middelbare school te vinden. Hier staan alle middelbare scholen op de kaart. Je kunt per regio zoeken, kijken en vergelijken. Zo wordt kiezen makkelijk: je vindt snel het beste en leukste voortgezet onderwijs voor jou. Want de beste school is de school die bij jou past. Je kiest in de online SchoolWijzer van de VO Gids zelf welke scholen je wilt bekijken en vergelijken. Bijvoorbeeld alle vmbo-scholen in jouw omgeving (voer dan je postcode in) of woonplaats. Dan verschijnt meteen een aantal middelbare scholen op de kaart. Nu kun je meer voorkeuren kiezen in de linkerkolom, zoals profielen, extra aanbod of levensvisie. De scholen in je uiteindelijke selectie kun je nader vergelijken en bekijken. Klik op een school voor meer informatie. Je ziet dan gegevens als opleidingen (onderwijsvormen), onderwijsconcepten, extra aanbod, leerlingenaantal en levensvisie en je kunt doorklikken naar de website van de school. Vergelijk de scholen uit jouw selectie, door bij elke school op de knop Vergelijk te klikken. Vervolgens klik je op ScholenVergelijker. Nu krijg je een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de geselecteerde scholen. Zoals extra aanbod, thema en leerlingenaantal. Je ziet het in één oogopslag van maximaal vijf scholen tegelijk.

Thuis scholen kijken en vergelijken is leuk met deze ScholenVergelijker van de VO Gids, de handige hulp bij schoolkeuze. Maar ga vooral ook met je ouders naar de (online) open dagen van de scholen die je het meest aanspreken. En vergeet niet de checklist voor ouders en de checklist voor leerlingen. Zo kies jij de beste middelbare school.

Wat past bij jou?

Er is veel te kiezen, ga op zoek en vind wat het beste bij jou past. De VO Gids verschijnt jaarlijks en staat vol informatie die bij de overstap naar de middelbare school belangrijk is. Het is immers een grote sprong. En er valt wat te kiezen! In jouw omgeving, of soms wat verder weg, zijn veel scholen voor voortgezet onderwijs (VO), allemaal met hun eigen kenmerken. Ga op zoek naar de middelbare school die het beste bij jou past. VO Gids en de website devogids.nl helpen je.