Hoorn is een van de 157 vestingsteden die door het platform Rampjaarherdenking op de kaart zijn gezet.
Hoorn is een van de 157 vestingsteden die door het platform Rampjaarherdenking op de kaart zijn gezet. (Foto: archieffoto vincentdevriesfoto.nl)

Rampjaarherdenking zet Hoorn op de kaart

HOORN - In Nederland liggen maar liefst 157 vestingsteden en versterkte steden liggen. Hoorn is er één van. Alle vestingsteden zijn door het platform Rampjaarherdenking op de kaart gezet. Het platform herdenkt volgend jaar 350 jaar Rampjaar.

In 2022 is het 350 jaar geleden dat het zelfstandig bestaan van de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden op het spel stond. De toestand leek hopeloos. "Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos." In een jaar tijd werd de situatie omgedraaid. Het volk kwam bij zinnen, de regering voerde onder stadhouder Willem III een verstandig beleid en de Republiek werd gered. Kortom: 1672 was een waterscheiding in onze geschiedenis, met belangrijke en tot de dag van vandaag niet te missen lessen voor jong en oud. Over vrijheid en wat die kost en brengt. Vrijheid die bevochten werd mét het water en óp het water.


De steden speelden in 1672 een belangrijke rol. Er werd vaak hard om gevochten en de burgerbevolking moest het dan zwaar ontgelden. Veel vestingsteden werden bezet door de troepen van de Franse Zonnekoning of Bommen Berend; en ze kregen te maken met verwoesting, plundering en brandschatting. Daarom heeft het platform Rampjaarherdenking alle vestingsteden gevraagd om in het jubileumjaar 2022 aandacht te besteden aan de rampjaarherdenking. Op de kaart staan zowel vestingsteden als versterkte steden. Versterkte steden dateren meestal uit de Middeleeuwen en waren vooral van lokaal belang, vestingsteden werden in de 16e en 17e eeuw van belang voor de verdediging van heel Nederland.

Als havenstad was Hoorn van strategische betekenis.


Zie voor alle steden de website: rampjaarherdenking.nl.