Gezicht op het Koningsplein, de Prins Hendriklaan en verderop de Koningstraat, gezien vanuit de Postbrug.
Gezicht op het Koningsplein, de Prins Hendriklaan en verderop de Koningstraat, gezien vanuit de Postbrug. (Foto: HHV)

'We willen de historie van Den Helder in al zijn facetten uitdragen'

DEN HELDER - Aan de Facebookpagina's 'Je bent Jutter als' en 'Je bent echt Jutter als', is dagelijks af te lezen hoe de historie van Den Helder leeft bij de bezoekers. Ook het radioprogramma LOS Nostalgia doet het uitstekend om maar te zwijgen over de input van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Deze springlevende vereniging met rond de 800 leden doet er alles aan om de historie van Den Helder iin al zijn facetten te bewaren en uit te dragen.

HHV's voorzitter Frans van de Wetering: "Misschien heeft de voorliefde van de Jutters voor de historie van Den Helder te maken met de vernieuwing die onze stad de laatste jaren ondergaat. Dit overigens ten goede hoor", stelt hij. "Maar het is best mogelijk dat mensen daardoor iets hebben van: 'het ziet er allemaal even mooi uit, maar hoe was het nou vroeger?'." En dan niet zonder trots: "Ja, en daar kunnen wij een echt iets aan bijdragen, als je weet dat onze vereniging over zo'n slordige 70.000 foto's uit vroeger tijden beschikt."

Oprichting HHV

Op initiatief van Wim Stoll (gemeenteambtenaar) en Louis van Loo (directeur schouwburg) kwamen op 16 mei 1988 vijf Jutters bij elkaar om de activiteiten met betrekking tot de Helderse geschiedenis te bundelen. Het gevolg was dat een vergadering werd belegd op 27 juni 1988 in 'De Boeg' (de oude meisjesschool, nu in gebruik door Woningstichting, red.). Hier kwamen 49 Heldersen op af, met als gevolg de oprichting op 1 juli 1988 van de Helderse Historische Vereniging. Binnen vier jaar had men 700 leden. Voor zover bekend zijn de oprichters: Wim Stoll, Louis van Loo, Arie Vlam, Wim Kalkman en Co Zegel.

School 7

Het archief is heden ten dage ondergebracht in een gedeelte van School 7, waar de HHV tevens haar 'werk' doet en bijeenkomsten c.q. lezingen organiseert. "De coronapandemie even buiten beschouwing gelaten uiteraard", glimlacht Van de Wetering terwijl hij vervolgt met: "Als je weet dat we voorheen waren gehuisvest op een zolder in het gemeentehuis, dan is deze locatie geweldig natuurlijk."

Lees verder pagina 8.


Voorzitter Frans van de Wetering van de HHV.