Hans Weder en (achter) navigator Bob Tromp.
Hans Weder en (achter) navigator Bob Tromp. (Foto: Theo Annes)

Rallyrijder Hans Weder wederom de zandbak in

BROEK OP LANGEDIJK - De één houdt het bij een potje scrabble, de ander duikt het zwembad in, iedereen heeft zo zijn hobby. Er zijn echter liefhebbers onder ons die een hele bijzondere hobby hebben: Hans Weder, 57 jaar uit Broek op Langedijk, was al eerder hoofdpersoon in een artikel van deze krant, en gaat opnieuw een uitdaging aan: de Fenix Rally welke in maart verreden wordt in Tunesië.

'Ik haal enorm veel levensvreugde uit het rallyrijden'

“Ik haal er enorm veel levensvreugde uit en krijg extra energie van het rijden van rally’s! Doe dit nu al vele jaren en iedere keer is voor mij een geweldige ervaring! Nu ga ik met mijn maat en navigator Bob Tromp het avontuur aan in de zandbak van Tunesië: de Sahara.

Deze wordt van 13 tot en met 20 maart verreden op een gebied dat veel van ons zal vragen. Bob zal mij langs al die hobbels, kuilen en heuvels in dat mulle zand moeten gidsen en ik zal geconcentreerd zijn aanwijzingen op moeten volgen. Wij doen dit in mijn Toyota Landcruiser die tegen dit zware werk zeker op kan. Momenteel brengen wij de 4x4 auto (4 wielaandrijving) in topconditie voordat deze 7 maart naar Italië vervoerd wordt om vandaar per boot de oversteek naar Tunesië te maken.

In de plaats Douz (de toegangspoort tot de Sahara) wordt dan ons bivak opgeslagen en vandaar uit zullen wij de rally gaan rijden. Het 4x4 centrum, gevestigd in Ermelo, zal met twee vrachtauto’s en trailers daar met een man of 16 aanwezig zijn om de rijders tot steun te zijn.”

Voorbereidingen

Het spreekt vanzelf dat het rijden van een dergelijke rally een zware klus is en dat daarvoor een goede lichamelijke conditie vereist is. Hans sport alle dagen, zit op de spinfiets en is medisch gekeurd, een voorwaarde om mee te kunnen doen. Omdat hij een ervaren rallyrijder is, was het verkrijgen van een licentie niet moeilijk.

Geld

Hans benadrukt hoe belangrijk het is om goede sponsors en relaties te hebben om de rally financieel mogelijk te maken. Het team probeert de sponsors waar voor hun geld te geven door goede prestaties en promoties waar mogelijk.

Geen angst

Voor corona is Hans niet bang: er gaat een speciale vlucht voor deelnemers die vooraf een PCR-test hebben gehad en bij aankomst in Tunesië ook getest zullen worden. Ook tijdens de rally zal er gecontroleerd worden.


Bij aankomst trekken Hans en Bob hun racepakken aan, zorgen voor voldoende water en energierepen en kunnen gaan.

Luxe

“Het is echt luxe voor ons, voor alles wordt gezorgd en wij kunnen ons zuiver op het rijden richten. Mochten we pech krijgen, daar gaan we niet van uit natuurlijk, dan zal het 4x4 team ons komen helpen.

Er is gezorgd voor medische hulp van Europees niveau met snelle interventie op de grond en via de lucht”

Tot slot

De Fenix Rally is een rally vol actie. Het motto van de organisatie is:

‘We brengen de woestijn dichter bij u!’ Winnen zal het team Hans Weder-Bob Tromp niet, er zijn nu eenmaal teams met een enorme budgets.

Hans vermeldt trots dat zijn auto voor het eerst een nieuw ontwikkelde diesel zal gebruiken. Hans bedankt nogmaals zijn sponsors die in deze gekke tijden het team willen steunen.


“Door deze sport leg ik gemakkelijker contacten met andere bedrijven en dat levert mij, naast naamsbekendheid van mijn bedrijf INTERflame (brandbeveiliging en opleidingen), ook klanten op, heel vaak zijn zij ook rallyrijders.”