Siona Oosterkamp heeft oog voor eenzame jongeren.
Siona Oosterkamp heeft oog voor eenzame jongeren. (Foto: Aangeleverd)

Voel jij je wel eens eenzaam?

HEERHUGOWAARD - Vanwege corona voelen meer mensen dan ooit zich eenzaam. Maar er zijn ook mensen die zich al vóór de coronatijd eenzaam voelden en voor wie deze situatie maar weinig uitmaakt. Het zijn verrassend veel jongeren die eenzaamheid ervaren. Juist voor hen probeert Siona Oosterkamp van het ontmoetingsplatform JIJ Hoort Erbij (voorheen You-Ontmoeten) iets te kunnen betekenen.

Siona van Platform Jij Hoort Erbij geeft tips

Zo'n dertig jongeren van tussen de 13 en 25 jaar hebben zich inmiddels aangesloten bij JIJ Hoort Erbij. Elk weekend gaan ze samen wandelen in Geestmerambacht en elke maand is er een (laagdrempelig) uitje, variërend van de bioscoop of suppen tot een dagje Efteling. Maar in coronatijd vinden de meeste activiteiten noodgedwongen online plaats. Voor veel jongeren maakt dat de drempel om contact te leggen nóg hoger. Anderen vinden het juist fijn dat ze 'veilig' vanachter hun eigen scherm kennis kunnen maken met leeftijdsgenoten die in het zelfde schuitje zitten. Siona blijft met alle leden van haar platform nauw in contact, of ze nou aanhaken bij de online activiteiten of niet.

Zeven tips

Er zijn, ook buiten ontmoetingsplatform JIJ Hoort Erbij, veel jongeren die eenzaam zijn, zeker in coronatijd. Voor hen heeft Siona zeven tips:


1) Ga elke dag minimaal twintig minuten naar buiten. Door het maken van een wandeling komen gelukshormonen vrij, die zorgen dat je je prettiger gaat voelen.


2) Denk in mogelijkheden. Op dit moment kan heel veel niet, maar er zijn genoeg activiteiten die wél kunnen. Denk niet in ’ja maar’, maar in ’ja en...’


3) Zet een paar keer per dag je beeldscherm uit en ga nietsdoen. Beeldschermen doen op termijn je sociale vaardigheden teniet en vergroten het gevoel van eenzaamheid, met een grotere kans op depressie als gevolg.


4) Maak minimaal eens per week contact met iemand buitenshuis. Liefst offline, maar als dat niet mogelijk is, kan het ook online. Door een praatje te maken met iemand anders kom je even los van je eigen gedachten en je eigen kleine wereld.


5) Zorg goed voor jezelf. Door slecht, suikerrijk voedsel kom je snel in een dip en kun je je de hele dag sloom voelen. Gezond eten geeft je energie een boost. Denk aan fruit in plaats van koek en groente in plaats van pizza.


6) Het is nu juist de tijd om aan je zelf te werken zodat je kunt shinen als je straks weer leeftijdsgenoten kunt ontmoeten. Ook deze tijd waarin je op jezelf bent aangewezen gaat verbeteren, dus hou vol.


7) Tenslotte: als je eenzaam bent en je wilt er iets aan doen, twijfel dan niet, maar pak het aan. Wacht niet, want hoe langer eenzaamheid aanhoudt, des te groter de kans dat je er niet meer alleen uitkomt.


Meer info op www.jijhoorterbij.nl.