Timpaan-directrice Ingeborg de Jong  en wethouder Ad Jongenelen hebben vrijdag getekend voor woningbouw aan de Spoorstraat.
Timpaan-directrice Ingeborg de Jong en wethouder Ad Jongenelen hebben vrijdag getekend voor woningbouw aan de Spoorstraat. (Foto: D.Jepma)

Woningbouw tussen Spoorstraat en N504

LANGEDIJK - Wethouder Ad Jongenelen en Timpaan-directrice Ingeborg de Jong hebben vrijdag getekend voor woningbouw aan de Spoorstraat in Oudkarspel. Er zullen zo'n 25 huizen verrijzen, waaronder robuuste twee-onder-één-kapwoningen en verschillende typen rijenwoningen. 30 procent is bestemd voor sociale verkoop.

In de tussentijd krijgt het naastgelegen dorpsbosje een recreatieve invulling. Omwonenden worden betrokken bij de uitwerking van de plannen. Aangezien het perceel nu dient als opslagplaats voor grond, is de procedure voor een bestemmingswijziging gestart. Dinsdag stemde het college van B&W in met de eerste plankaart. Deze wordt verder uitgewerkt tot een stedenbouwkundig plan met daarin de ruimtelijke en functionele uitgangspunten, en de zienswijzen van omwonenden. Daarmee kan een bestemmingsplanwijziging worden aangevraagd, waarmee dan weer een aanvraag voor een omgevingsvergunning kan worden ingediend. Bij goedkeuring starten de verkoop en de uitvoering.

Ingeborg de Jong: "Het aangewezen terrein dient momenteel als grondopslag. Om een ontwikkeling mogelijk te maken op deze locatie dient een bestemmingswijziging plaats te vinden. Op dit moment zitten wij in de voorbereidende fase. We hebben een eerste plankaart voor het gebied ontwikkeld. Op dinsdag 16 februari heeft het college van burgemeester en wethouders hiermee ingestemd. Deze plankaart wordt uitgewerkt tot een stedenbouwkundigplan waarin de ruimtelijke en functionele uitgangspunten zijn verwerkt. Ook input vanuit de participatie met omwonenden wordt nog verwerkt. Het stedenbouwkundigplan vormt de basis voor het aanvragen van de bestemmingsplanwijziging. Wanneer het nieuwe bestemmingsplan is vastgesteld wordt de omgevingsvergunning aangevraagd waarna wordt gestart met de verkoop en de uitvoering.

Omwonenden

In maart worden twee (online) bijeenkomsten gehouden voor omwonenden, eentje voor de woningbouw en eentje voor het kleine bos." Volgens de planning ligt het bestemmingsplan ter inzage in juni en wordt een derde bijeenkomst georganiseerd. Er wordt in het eerste kwartaal van 2022 gestart met grondsanering, de bouw en de verkoop. Medio 2023 is de oplevering.

Er zullen zo'n 25 huizen verrijzen.