vlnr: Esther, Donia (rechts) en Petra (tweede van rechts) zijn er klaar voor!
vlnr: Esther, Donia (rechts) en Petra (tweede van rechts) zijn er klaar voor! (Foto: Rodi Media)

De kappers willen graag weer open

LANGEDIJK - Het virus hakt er diep in. Kappers hebben het zwaar. De tweede golf lijkt er zwaarder in te hakken. De spelregels voor steunmaatregelen zijn ineens strenger en missen in ieder geval het maatwerk dat de kappers graag zouden zien. Een rondje bellen langs diverse kapperszaken in Langedijk leert dat er snel iets moet gaan veranderen, vanavond komt er dan misschien hoopvol nieuws?

De eerste lockdown in maart, april en mei kostte al acht weken omzet. De vast lasten blijven maar inkomsten blijven uit. Toen kon er nog gemakkelijk steun aangevraagd worden, nu is dat veel moeilijker. Natuurlijk moet er geld bij maar het was voor de meeste kappers nog goed te overzien. Nu zitten zij midden in de tweede lockdown, sinds 14 december. De spelregels voor het verkrijgen van steun zijn strenger en zij die een aanvrage tot steun deden krijgen veel minder NOW (vergoeding van de loonkosten voor medewerkers), en een tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) en een tijdelijke overbruggingsregeling (TOZO) worden mondjesmaat toegekend.

Reacties

Moesten de meeste kapsalons toen de eerste lockdown over was 70 uur per week draaien om de stroom van klanten te bedienen, dan zal het na deze tweede golf net zo zijn. Tot nu toe leveren enkelen producten aan de klanten, die afgehaald en soms gebracht worden. Belangrijk is dat het personeel uitbetaald kan worden en de saamhorigheid van het team gehandhaafd blijft. Daar zijn de kapsters unaniem in, maar hoe lang kan dit door gaan?

Donia

“Het is nu zaak je hoofd boven water houden en niet op te geven”, zegt Donia van kapsalon Studio Donia. Collega-kapsters die nu, clandistien, toch bij mensen langs gaan om te knippen krijgen weinig lovende woorden: “Solidariteit is voor mij belangrijk!”, zegt ze. Ook mist zij haar klanten enorm. “Wij hebben een leuk en sociaal beroep en wij weten zeker dat zij ons ook missen.” Wel wil ze nog vermelden dat ze in de eerste lockdown € 4000 overheidssteun ontving, maar de afgelopen week een brief kreeg, waarin stond dat dit bedrag voor 31 maart terugbetaald dient te worden. "Dat steunbedrag van die eerste lockdown gold tot 31 mei, maar omdat mijn zaak destijds op 11 mei al openging en er daarna - weliswaar met hard werken - weer geld verdiend werd, moet het steunbedrag toch teruggestort worden. "Dat is toch geen steun!" Toch blijft ze positief: "Ik heb er weer heel veel zin om iedereen weer te spreken, en ben héél benieuwd naar alle verhalen én naar de coronakapsels."

Esther

Esther van Haar van Wolfswinkel is dubbel getroffen: "Ik ben onderneemster in het kappersvak, èn werkzaam in de muziekwereld, en het is in mijn hele carrière nog nooit gebeurd dat ik in beide beroepen, of eigenlijk beide passies, niet mocht werken. Het feit dat er nu, in de tweede lockdown ook weinig tot geen steun kwam vanuit de overheid heeft het extra zuur gemaakt natuurlijk. Ik heb zelf wel geluk gehad dat ik mezelf tijdelijk kon verhuren als manusje-van-alles in het prachtige bedrijf van mijn zus (glasatelier Lichtraamwerk). Ik heb daar ook mooie dingen geleerd en vond het heel bijzonder dat ik nu deel heb kunnen uitmaken van een prachtig renovatieproject! Maar nu overheerst vooral de blijdschap! Ik heb het contact met mijn klanten echt enorm gemist, en omdat ik alleen in mijn salon sta, heb ik me in de periode dat er wel gewerkt mocht worden tussen mei en december 2020, geen tel onveilig gevoeld. Ik werk in principe één op één met een klant, en heb steeds geventileerd en na elke klant alles goed schoongemaakt. En toen in december de mondkapjesplicht ingevoerd werd heb ik me daar uiteraard ook goed aan gehouden. Dus toen tot een tweede lockdown werd besloten, vlak voor de drukste tijd van het jaar, was dat wel even heel hard slikken. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het nog lastig vond om niet ‘ondergronds’ te gaan werken. Het begrip was er voor mensen die toch een soort van wanhopig vroegen of ik misschien toch niet…. Vanuit collegialiteit, en ook vanuit plichtsbesef naar de maatschappij, ben ik daar nooit aan begonnen. Er zijn genoeg verhalen van kappers die verraden en beboet zijn. Bovendien werkt mijn dochter in de zorg, en hoor ik de corona horrorverhalen dus rechtstreeks vanaf de werkvloer in de zorgsector." Ze probeert de afgelopen periode toch zo positief mogelijk samen te vatten: "Ik heb zelf veel geleerd en heb nieuwe inzichten gekregen." Lachend voegt ze er aan toe dat ze in plaats van haren, haar huis heeft geverfd: "De kapsalon is opnieuw geschilderd van binnen en buiten, mijn huis heeft een nieuwe kleur. We hebben een nieuwe badkamer en ik heb geleerd wat een vakvrouw mijn zus is. En dat is ook heel veel waard!"

Petra

Ook Petra van Looks Hairstudio zat dinsdagavond op het puntje van de bank: "Ik ben blij dat de regering besloten heeft om de kappersbranche weer open te stellen. Het is voor een hoop mensen toch een belangrijk lichtpuntje. Het uiterlijk is heel belangrijk voor je humeur en je zelfvertrouwen. Tussen de eerste lockdown en nu zijn er bij kapsalons amper besmettingen geweest, en als iedereen zijn verantwoording neemt en de salons het zeer strenge hygiëneprotocol volgen, moet het kunnen, is mijn mening. Het is een lastige tijd geweest, maar niet alleen voor kappers. Bijna alle ondernemers lijden zwaar onder de maatregelen. We hopen op begrip en geduld bij onze klanten, we willen iedereen graag helpen. Eigenlijk tijd te kort zeg maar: zoveel mensen, zo weinig tijd. En eindelijk weer bijpraten, de persoonlijke verhalen van klanten weer horen. We willen iedereen weer de aandacht kunnen geven die men verdient! We zijn blij dat mensen gewacht hebben en benieuwd naar de 'thuisprojecten' .We hebben er zin in!"

Het tekent de strijdlust van onze kappers: niet opgeven maar volhouden!