Marije aan het werk in haar atelier.
Marije aan het werk in haar atelier. (Foto: Theo Annes)

Glazenier Marije Wolfswinkel kan alles maken van glas

Vervolg van voorpagina

"Inmiddels was mijn Hongaarse vriendje ook die kant op gekomen en we woonden samen in een kraakpand in een ruige buurt in Barcelona. Om eten te kopen hadden we beiden allemaal flutbaantjes en verder bestond het leven uit feesten. Op een technofeest kwam ik Fernando Cortés Pizano tegen en we raakten meteen bevriend. Deze Vlaamse Spanjaard fascineerde me met zijn verhalen over zijn werk als glazenier. Hij nam me mee naar de kathedraal van Girona waar hij aan het roosvenster werkte, om restauratiewerkzaamheden uit te voeren aan het gebrandschilderde glas. Ik was 'om': dit wilde ik ook! Fernando was ook leraar op de school van glaskunsten, de Fundació Centre del Vidre in Barcelona, waar hij mij introduceerde. Daar deed ik vervolgens de opleiding Conservatie en restauratie van monumentaal gebrandschilderd glas in lood. Overdag ging ik van 09.00 tot 15.00 uur naar school, daarna eten en vervolgens weer werken in de nachtclub tot 06.00 uur. Drie uurtjes slapen en weer opstaan om naar school te gaan. En dat twee jaar lang, dag in dag uit. Ongelooflijk zwaar en achteraf denk ik: hoe dééd ik dat?! Maar tegelijkertijd was het ook de beste tijd van mijn leven. Zo veel gezien, geleerd en meegemaakt! Het tweede studiejaar restaureerden wij met een aantal studenten een kerk aan de Rambla de Catalunya. Puur geluk!"

'School, werken en drie uurtjes slapen. En dat twee jaar lang'

Marije raakte ongepland in verwachting en maakte haar opleiding af. Zij was toen 27 jaar, maar haar vriend, die vier jaar jonger was, zag dit leven niet zitten. "Dat was ontzettend zwaar. Juist toen ik eindelijk wist wat ik wilde, bleef hij hangen in het wereldje van feesten en van het ene baantje naar het andere hoppen, steeds net genoeg om van te leven. Ik wist dat dit niet zou veranderen, dus ik moest hem laten gaan. Ik besloot dit kind in mijn eentje op te voeden en een eigen glasatelier te starten, terug in mijn geboortedorp Langedijk." Haar zoon werd geboren en kreeg de toepasselijke naam Lot. "Lot hoopt dit jaar zijn HAVO-diploma te halen en doet het op alle vlakken supergoed. Hij helpt me vaak in het atelier en is er onwijs voor geschikt. Hijzelf denkt daar nog anders over, maar dat moet ook: hij is nog maar 18! Hij moet nog fladderen!"

Niet romantisch

Het meest recente project is de rooms-katholieke kerk in Heemskerk, waar ze momenteel de glas-in-loodramen aan het restaureren is met haar nieuwe collega Janneke van der Weerd, voor veel Langedijkers bekend als zangeres van onder andere Sesam en Giga. "Janneke is creatief maar had geen relevante opleiding of ervaring. Ze solliciteerde en ik heb haar aangenomen op haar karakter. Ze is net zo'n doorzetter als ik. En ze is sterk en niet bang om haar handen uit de mouwen te steken. Dit werk lijkt romantisch, met glas-in-loodramen op de lichttafel en dan de originele details zo mooi mogelijk herstellen. Maar we besteden net zo veel tijd aan het hakken en met een slijptol bewerken van de ramen in koude gure kerken of nog erger: buiten bovenop een steiger. En dan die zware ramen naar beneden tillen of de herstelde exemplaren juist weer naar boven sjouwen, soms vele meters hoog, bovenin in een kerk. En dat met hoogtevrees! Ik ben weleens huilend een steiger afgeklommen, zo bang was ik. Ik vind dit gedeelte van mijn werk echt niet grappig. Maar het hoort erbij!"

Hulp

Gelukkig worden steeds meer monumenten en kerken in oude luister hersteld, voorlopig meer dan werk genoeg voor een bedrijf als Lichtraamwerk. "Je merkt echt dat er wordt geïnvesteerd in monumenten, en dat er meer aandacht is voor duurzaamheid en kwaliteit. Mijn naam is bekend in het wereldje, niet in de laatste plaats door de certificering; tevreden opdrachtgevers doen de rest. Mijn glazeniersbedrijf draait ontzettend goed, we hebben het erg druk. Als ik een grote klus heb kan ik wel hulp inhuren bij collega-glazeniers en ook helpen mijn zoon en mijn zus Esther soms mee. Zij heeft me onlangs onwijs goed geholpen toen zij vanwege de lockdown niet kon zingen met haar band én niet kon knippen in haar eigen kapsalon. Ik ben nu op zoek naar een groter pand, hier op De Mossel groei ik echt uit mijn jasje. Daarnaast ben ik op zoek naar goede mensen om mijn team te versterken. Doorzetters, aanpakkers en positieve mensen, met en zonder opleiding of ervaring, mogen solliciteren!", sluit Marije lachend af.

Afbeelding
Afbeelding