Steeds meer versproducten in de pakketten tegenwoordig.
Steeds meer versproducten in de pakketten tegenwoordig. (Stockfoto)

'De pakketten worden in grote dankbaarheid ontvangen'

DEN HELDER - "Wat me steeds weer verwondert en goed doet is de inzet van onze vrijwilligers. Daar wil ik echt een lans voor breken. Zij staan altijd klaar om pakketten samen te stellen en uit te delen. Ik mag dan voorzitter zijn, maar zij pakken het elke week weer op."

Voedselbank Den Helder e.o. ziet lichte stijging in vraag

Nico Bais kan het niet genoeg benadrukken. Als voorzitter van de stichting Voedselbank Den Helder e.o is hij vanaf de start in 2006 betrokken bij de inzameling en distributie van voedselpakketten, ter bestrijding van verborgen armoede en het tegengaan van verspilling in de regio Den Helder. "Zonder vrijwilligers ben je nergens natuurlijk. Naast een vijfkoppig bestuur en twee coördinatoren kunnen we wekelijks een beroep doen op zo'n 35 vrijwilligers. Als je weet dat we drie dagen per week bezig zijn om de voedselpakketten op te halen, in te pakken en te distribueren, dan is een pluim voor deze vrijwilligers hier zeker op zijn plaats."

Corona

Sinds de start in maart 2006 van de Voedselbank Den Helder e.o. wordt dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid gratis voedsel af te halen. Bais: "We leverden in het begin zo'n 30 pakketten en dat aantal fluctueert momenteel tussen de 120 à 135 pakketten. Ik moet zeggen dat de vraag naar voedselpakketten sinds de uitbraak van de coronapandemie ons erg meevalt. De stijging vertaalt zich in 10 à 15 procent meer vraag. Met name grote gezinnen trekken de laatste tijd vaker aan de bel. Toch is het nog geen schrikbarende stijging. Volgens signalen uit de samenleving is dat mede te danken aan het feit dat Den Helder een echte ambtenarenstad is met een aantal grote werkgevers. Dat kan een reden zijn dat een explosieve stijging tot op heden achterwege is gebleven." Neemt niet weg dat voedselbanken in Nederland anno 2021 meer regel dan uitzondering zijn. Nico Bais beaamt dat volmondig. "Als je weet dat in Nederland iets meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven, dan weet je genoeg."

Lees verder pagina 2.




Afbeelding
Afbeelding