Unicorn.
Unicorn. (Foto: aangeleverd)

'De interesse in muziek zal nooit verslappen'

NIEDORP - Met het alweer bijna 35 jaar organiseren van concerten bereikt de Culturele Stichting Niedorp (CSN) een nieuwe mijlpaal. Een mooi vooruitzicht in deze moeilijke tijd, voor zowel publiek als artiesten. De concerten die plaatsvinden in de mooie stemmige, verwarmde Lucaskerk van Winkel, hebben door de hoge kwaliteit inmiddels een regionale bekendheid verworven.

Culturele Stichting Niedorp al bijna 35 jaar organisator concerten

De CSN is in feite ontstaan in 1987, toen de kerk van Winkel na een grondig restauratie gereed kwam. Het kerkbestuur van de toenmalige Nederlands Hervormde Gemeente nam in de jaren ervoor de restauratie voortvarend ter hand, in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Provincie Noord-Holland en de gemeente Niedorp. Ook werd nadrukkelijk een beroep gedaan op de seculiere Winkeler gemeenschap.

Spannende tijd

"Daarom werd een 'restauratiecommissie' opgericht, waarin zowel kerkbestuurders als buitenkerkelijken plaatsnamen, met als doel de begroting voor de restauratie rond te krijgen. Want alleen met een flinke bijdrage van de bevolking, en uiteraard van de kerkgemeenschap zelf, waren ministerie, provincie en gemeente bereid de subsidie toe te kennen. De kerkgemeenschap kreeg ook de verplichting om, na de afronding van de bouw, de accommodaties van het kerkgebouw beschikbaar te stellen voor andere buitenkerkelijke activiteiten", vertelt voorzitter CSN George Brandma. "Het was een spannende tijd, maar na een goede voorbereiding en medewerking van veel vooral belangeloze inzet van mensen uit Winkel, Lutjewinkel en andere woonkernen, is het gelukt om de restauratie af te ronden."

Na de fondsenwerving en de afronding van de restauratie bleef daarna de belofte over om de accommodaties van het gebouw ook voor de seculiere gemeenschap te exploiteren. Daartoe werd een aparte stichting opgericht. De Stichting Maatschappelijke Culturele Accommodaties Winkel, afgekort SMCAW. Deze stichting deed haar uiterste best de kerkzaal en bijzalen verhuurd te krijgen. Dat lukte volgens Brandsma aanvankelijk nauwelijks.

Concerten

Brandsma: "Om toch de verhuur te stimuleren werd besloten concerten te gaan organiseren, omdat de kerkzaal daarvoor uitstekend geschikt is. De bestuurders hadden echter geen ervaring met het organiseren van concerten. Maar hulp op dat punt kwam snel. Meerdere mensen met meer ervaring traden toe. Naast Frank Vunderink, Anja Zander en mijn persoontje, bracht vooral Jan Eijkelboom een groot netwerk van contacten mee. Hij kende en kent heel veel artiesten en impresariaten. Rob Ravensteijn had als voormalig gemeenteraadslid veel bestuurservaring, en was dus om die reden ook een goede versterking. Het organiseren ging daardoor steeds beter en de jaarlijkse concertserie werd steeds populairder."

Bestuursoverstap

Jammer genoeg ging het organiseren van concerten knellen met het doel van de SMCAW. "Zaalverhuur is een hele andere discipline, en daarom werd besloten als totaal bestuur over te stappen naar de in 1987 opgerichte en op dat moment 'lege' Culturele Stichting Niedorp, oorspronkelijk gevestigd te Oude Niedorp. Die stichting, alleen nog op papier, zonder bestuur, had een juiste doelomschrijving van de activiteiten. En in Oude Niedorp waren door omstandigheden de culturele activiteiten stil gevallen. Toevallig is die stichting ook gestart in het jaar dat de restauratie van de kerk in Winkel gereed kwam. De SMCAW ging zelfstandig verder met een eigen nieuw bestuur en beperkte zich tot zaalverhuur."

Lees verder pagina 19.


Dividivi3.
Afbeelding