Atti Smit-Ran.
Atti Smit-Ran. (Foto: JB/RM)

Ons Dorp

Alles heb z'n voor- en nadelen, werd zo prachtig gezegd door 'onze' Johan Cruijff. Dit geldt ook voor het wonen in een dorp. Niet alle voorzieningen bij de hand; en je weet niet beter dat je voor school en werk altijd de trein, fiets of auto nodig hebt.

Maar voor de rest? Heerlijk om in een dorp te wonen! Jammer dat het dorp zo groot wordt, maar daar moet je niet om zeuren.

Aan wat nu de Spoorsingel heet, was een kleine kruidenierswinkel, een bejaard lief echtpaar Lammers runde hun bedrijfje. Ik moest voor thuis spliterwten halen, die hij niet kon vinden. Met een nasale neusstem riep hij naar z'n vrouw: Merie, Merie, waar benne de spliterwten"? Zo heerlijk gewoon was het toen. Als de Spoorput bevroren was, veegde een Rudy die daar in een klein huisje woonde, de baan aan en had het in die tijd voor elkaar dat er vrolijke muziek klonk.

Onze kinderen hebben er veilig leren schaatsen! Nu met hele mooie winkels in de buurt is het toch heerlijk wonen? Wij nemen de tijd om even bij te kletsen. De sportclubs doen het goed en wij vrouwen zijn net zo modebewust als in de stad. Het slechte tv-nieuws komt net zo hard aan als in de huizen in de stad, maar hier voel ik me veiliger!

Ons dorp, ik weet nog hoe het was! Nu onverwacht bracht de winter ons weer sneeuw en ijs. Geen echte koek-en-zopie door de corona, maar het schaatsplezier was hetzelfde. Zwieren en zwaaien, maar ook zere spieren. De jonge jeugd voor het eerst op natuurijs! Heerlijke herinneringen.

Tot de volgende echte winter!


Afbeelding