In de lezing van vrijdag 8 oktober staan bedreigingen uit het heelal centraal.
In de lezing van vrijdag 8 oktober staan bedreigingen uit het heelal centraal. (Foto: Pixabay)

Sterrenwacht Saturnus start lezingen weer op

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Na anderhalf jaar kan Sterrenwacht Saturnus gelukkig de deur weer openen voor belangstellenden. In de periode van oktober tot en met april worden wekelijks interessante lezingen gehouden worden op de vrijdagavond.

Zo is vrijdag 1 oktober het thema ‘Sterrenkunde zonder Sterrenwacht’; met een simpele opstelling kun je veel plezier beleven aan astrofotografie. Vrijdag 8 oktober draait het om bedreigingen uit het heelal. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aardscheerders, meteorieten, kometen en ruimteschroot. Allemaal bedreigingen waar de aarde mee te maken kan krijgen. Vrijdag 15 oktober speelt de zon de hoofdrol: van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas, die groter zijn dan de aarde. Over kometen gaat het vrijdag 22 oktober. Kometen zijn relatief kleine hemellichamen, die in een vaak langgerekte elliptische baan rond een ster draaien en uit ijs, gas en stof bestaan. Tenslotte draait het vrijdag 29 oktober over atmosfeer en weer. Welke eigenschappen van de atmosfeer zijn bepalend voor het weerbeeld in de gematigde zone tussen 30 en 60 graden noorderbreedte?

Alle lezingen beginnen om 20.00 uur; zaal open om 19.30 uur. De entree bedraagt € 3,50 (koffie en thee inbegrepen); donateurs hebben gratis toegang. Sterrenwacht Saturnus is te vinden aan de Van Veenweg 98, in Heerhugowaard.

Meer weten? Kijk op www.sterrenwachtsaturnus.nl en op de Facebookpagina van Sterrenwacht Saturnus.