'Het vonkte meteen', herinnert Hans zich van de eerste ontmoeting met zijn Ria.
'Het vonkte meteen', herinnert Hans zich van de eerste ontmoeting met zijn Ria. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘We hebben samen heel wat rondjes gedraaid’

Algemeen

HEERHUGOWAARD – In huize Spruit-Ter Metz was het donderdag 23 september feest. Het echtpaar vierde die dag zijn zestigjarig huwelijksfeest. Bij binnenkomst in het fraaie appartement in Heerhugowaard, aan het water en met iedere ochtend een fraai uitzicht op de zonsopkomst, staan de bossen bloemen door de kamer verspreid. Eerst is er koffie met gebak en dan barsten Hans en Ria echt los met hun verhaal.

Hans Spruit en Ria ter Metz zestig jaar samen

Zowel Hans (86) als Ria (82) komen uit Haarlem. “Onze eerste ontmoeting was op de plaatselijke kermis”, herinnert Ria. “Het vonkte meteen”, vult Hans haar aan. De twee hadden oogcontact en zonder al te veel woorden werd besloten om samen een kermisattractie in te stappen. “We hebben samen heel wat rondjes gedraaid. Ik kwam niet meer van hem af”, lacht Ria, die in haar werkzame leven begon in een drogisterij. “Dat duurde niet lang want ik moest achter de jongens aan.”

Lezen

“Toen onze kinderen geboren werden - we hebben een zoon en dochter - ben ik gestopt met werken. Toen de jongste zes jaar was ben ik weer aan de slag gegaan in de drogisterij.” Na de verhuizing naar Heerhugowaard, in 1975, kwam Ria bij de Miro in winkelcentrum Middenwaard terecht. Later werd die winkel overgenomen door Albert Heijn. “Ik deed daar van alles, tot en met mijn pensioen aan toe.” Ria leest graag boeken en is helemaal gek van het oplossen van cryptogrammen. Het echtpaar heeft naast hun twee kinderen ook drie kleinkinderen en een achterkleinkind. “Dat is Koen, een droppie van twee jaar. Klein- en achterkleinkinderen zijn echt geweldig!”

Hoogovens

Hans werkte, voordat hij bij de Hoogovens kwam, bij een lakspuiterij. “In 1966 kwam ik bij de Hoogovens en in die tijd werd je nog opgehaald met de bekende blauwe bussen. Ik heb daar tot m’n 65e gewerkt en met veel plezier.” Hans’ grootste hobby is fietsen. “Dat doe ik al jaren. Ik heb een prachtige racefiets waarmee ik al een paar keer rond het IJsselmeer ben gereden. Een tocht van zo’n driehonderd kilometer. Af en toe doe ik wat kortere ritten, bijvoorbeeld van Heerhugowaard naar Den Helder, of naar Santpoort. Dat vind ik heerlijk. Reizen naar buitenland doen we niet veel. Dat laten we aan onze zoon over. Dat is echt een wereldreiziger.’’

Lunchen

Zondag 26 september werd het zestigjarig huwelijksfeest met de naaste familie gevierd met een lunch. Ria: “Gezellig met de kinderen en kleinkinderen. Ons achterkleinkind kwam ons nog even gedag zwaaien, want ons droppie is nog net te jong om erbij te blijven. We zijn erg blij dat we nog samen zijn en we hopen nog heel wat jaartjes van dit leven te mogen genieten.’’ Nog een leuke anekdote? Ria: “Onze kleindochter en kleinzoon daagden opa uit om een stuk te fietsen. We fietsen opa er wel even uit, dachten ze. Nou dat hebben ze geweten! Heerlijk, die kleinkinderen!’’