Burgemeester Bert Blase in gesprek met het jubilerende bruidspaar Joop en Joke Kerkhoven-Munnik.
Burgemeester Bert Blase in gesprek met het jubilerende bruidspaar Joop en Joke Kerkhoven-Munnik. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘Je bent er voor elkaar, ook in moeilijke tijden’

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Het was vorige week feest in huize Kerkhoven-Munnik. Het echtpaar vierde zijn zestigjarig huwelijksfeest. Met bezoek van burgemeester Bert Blase, die een mooi boeket bloemen mee had genomen. Joop (82) en Joke Kerkhoven-Munnik (79) zijn geboren en getogen Amsterdammers die dik vijftig jaar geleden via Harderwijk en Heemskerk naar Heerhugowaard kwamen.

Echtpaar Kerkhoven-Munnik al zestig jaar gelukkig samen

“We wonen hier echt prachtig”, zegt Joke. “Aan het water waar op mooie zomerse dagen altijd reuring is. Vorig jaar zagen we met eigen ogen hoe een zwanenpaar maar liefst zeven jonkies kreeg. Helaas hebben maar vijf van hen het overleefd. Er is van alles te beleven als we naar buiten kijken. Vrachtwagens die moeten lossen en fietsende kinderen. Heel gezellig.’’ Voor het raam staat een grote kooi waar papagaai Droeppie herhaaldelijk de voorbijgangers gedag zegt. In de kamer krijgt vogel Kees de flierefluiter alle aandacht.

Mopperen

Joop en Joke zijn op 28 september 1961 in Amsterdam getrouwd. Het stel kreeg drie kinderen: twee dochters en een zoon. Joke: “We hebben twee kleindochters. Twee lieve meidjes, van elf en dertien jaar, die samen met onze dochter even op bezoek kwamen om oma en opa te feliciteren. Daar zijn we erg trots op.” Burgemeester Blase was benieuwd wat het geheim van het echtpaar is om het zo lang samen vol te houden. Joke: “Belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren en er voor elkaar te zijn. Natuurlijk maken we ook weleens ruzie. Dan mopper ik en Joop moppert terug. Helemaal als hij zijn gehoorapparaat uit heeft staan en mij niet hoort. Maar wij hebben een afspraak: ga nooit boos naar bed. Je bent er voor elkaar, ook in moeilijke tijden.’’

We hebben een afspraak: ga nooit boos naar bed

Schoonmaken

Joke kent het gemeentehuis als geen ander. “Ik heb daar ruim 35 jaar schoongemaakt en drie burgemeester meegemaakt. Ik kwam een keer naar het gemeentehuis bij het Wmo-loket en daar werd ik nog herkend. Het is een hele leuke periode geweest.’’ Joop is gek op kruiswoordpuzzels. Meteen na het ontbijt is hij diep verzonken in zijn puzzelboekje en ook na zijn korte middagdutje wordt er meteen weer gepuzzeld. Verder bladert hij graag door de krant en geniet met volle teugen van papagaai Droeppie. Joop heeft jarenlang bij de Gaswacht in Alkmaar gewerkt.

Kamperen

Vroeger gingen Joke en Joop regelmatig op pad met de caravan. Joke: “We waren gek van kamperen. Soms gingen we met zijn tweetjes en soms met mijn zuster en zwager. Daar genoten we volop van. Nu zijn we bijna altijd thuis. We genieten van het uitzicht en we gaan hand in hand de straat op.” Joop: “Iedere ochtend als ik wakker word denk ik ‘Hé, ik ben er nog’.’’ 

De ‘bruidsdagen’ werd dinsdagavond afgesloten met een etentje in een restaurant in Heerhugowaard. Een mooie afsluiting van een gezellig dag, waar veel oude herinneringen werden teruggehaald.