'Prik 'm er maar in', aldus meneer Hees. De bewoners van de woonzorgcentra van Pieter Raat werden in 'eigen huis' gevaccineerd.
'Prik 'm er maar in', aldus meneer Hees. De bewoners van de woonzorgcentra van Pieter Raat werden in 'eigen huis' gevaccineerd. (Foto: Aangeleverd)

'Hier hebben wij enorm naar uitgekeken'

HEERHUGOWAARD - "Prik ‘m er maar in!", sprak meneer Hees, bewoner van Meerzorg 4 van De Raatstede. Als allereerste van De Raatstede-bewoners stroopte hij vrijdag 12 februari zijn mouw op en kreeg hij een vaccinatie tegen Covid-19. "Ik vind het belangrijk om het vaccin te krijgen en zo niet ziek te worden. Bij calamiteiten moet je zelf vooral rustig blijven." Een gezamenlijk vaccinatieteam, bestaande uit medewerkers van de Huisartsen Organisatie Noord-Kennemerland (HONK) en zorgmedewerkers van Pieter Raat, heeft de bewoners vrijdag in De Raatstede gevaccineerd. "Dankzij de goede voorbereiding liep het zo voorspoedig, dat we vrijdagmiddag ook al twaalf cliënten van Hugo-Waard konden inenten. De andere bewoners van Hugo-waard hebben hun Moderna-Vaccin een paar dagen later gekregen. Wat een goede samenwerking tussen het vaccinatieteam van HONK en de medewerkers van Pieter Raat", aldus bestuurder Gabriele Kasten.

Bewoners Raatstede en Hugo-Waard gevaccineerd tegen Covid-19

Eindelijk was het zover: vrijdag 12 februari kregen 98 bewoners van De Raatstede de eerste vaccinatie tegen covid-19, de andere 31 bewoners van woonzorgcentrum Hugo-Waard waren maandag 15 februari aan de beurt. "Daar hebben we echt enorm naar uitgekeken", aldus Pieter Raat-bestuurder Kasten. "Deze vaccinaties helpen ons om uit deze crisis te komen." Ondanks de schaarste aan vaccins is de regio Noord-Kennemerland aangewezen als één van de eerste regio’s in Nederland waar bewoners van woonzorgcentra, met een huisarts als hoofdbehandelaar, worden gevaccineerd. "Daarover zijn we natuurlijk zeer verheugd", stelt Kasten. Uiteraard houdt de huisartsenpost rekening met de gezondheidstoestand en met medicijngebruik van de cliënt. "Heeft de cliënt bijvoorbeeld op de dag van vaccineren koorts? Dan wordt deze in afstemming met de huisartsenpost op een later moment gevaccineerd."

'We keken er zo naar uit!'

Aan het vaccineren is een lange periode van onzekerheid en voorbereidingen voorafgegaan. "Lang was onzeker wie, wanneer en waar gevaccineerd zou worden en met welk vaccin. We snakken allemaal naar bescherming tegen dit vervelende virus, zodat we het gewone leven weer een beetje kunnen oppakken. Zonder bang te zijn voor mogelijke besmetting. Vorig voorjaar zijn we flink getroffen door corona. We hebben cliënten verloren, medewerkers werden ziek en Defensie heeft ondersteuning geboden. We hebben heel veel geleerd. We doen er alles aan om mogelijke besmettingen te voorkomen. Tegelijkertijd is het welzijn van mensen zo belangrijk. Daarom is bewegen een van onze speerpunten voor dit jaar en bieden we kleinschalige welzijnsactiviteiten aan. Uiteraard op anderhalve meter en met inachtneming van alle hygiëneregels. Het preventief testen van cliënten en medewerkers, het uit voorzorg in quarantaine gaan, gebeurt regelmatig. Door de cliënten te vaccineren, beschermen ze zichzelf en elkaar."

Vaccinatiebereidheid is groot

Voor de cliënten die wonen in een van de woonzorgcentra van Pieter Raat is het prettig dat ze niet naar een centrale priklocatie hoeven, maar 'in huis' kunnen worden gevaccineerd. Het vaccinatieteam van de huisartsenpost kwam beide dagen naar de woonzorgcentra. "We hebben gekeken hoe we per afdeling de vaccinatie zo efficiënt en veilig mogelijk konden organiseren. De vereiste toestemmingsformulieren waren geregeld. Wij waren er klaar voor en zijn blij dat de cliënten van onze woonzorgcentra zijn gevaccineerd.''


Ook de medewerkers van Pieter Raat stropen de mouwen op voor een vaccinatie. "De vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers van Pieter Raat is groot. Sinds medio januari kunnen zij bij de regionale priklocatie van de GGD in Alkmaar terecht. Er zijn ook medewerkers die zich elders in het land laten vaccineren omdat daar eerder plek is. Hopelijk kunnen ook onze thuiszorgcliënten en thuiszorgmedewerkers spoedig worden gevaccineerd. Pas daarna zijn de medewerkers van de ondersteunende en stafdiensten aan de beurt. Voordat iedereen gevaccineerd is, moeten we dus nog even geduld hebben. De meest kwetsbaren eerst, daarna de anderen. Zo zorgen we voor elkaar", besluit Kasten.

Cliënten in de woonzorgcentra van Pieter Raat werden 'in eigen huis' gevaccineerd.