De echtgenote van de heer Buter mag het lintje opspelden bij haar man; burgemeester Blase kijkt toe.
De echtgenote van de heer Buter mag het lintje opspelden bij haar man; burgemeester Blase kijkt toe. (Foto: Douwe Jepma)

Vijf inwoners van Heerhugowaard geëerd met Koninklijke Onderscheiding

HEERHUGOWAARD - Burgemeester Bert Blase reikte maandag 26 april namens de Koning aan vijf inwoners een Koninklijke Onderscheiding uit. Alle vijf Heerhugowaarders zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus werden de gedecoreerden apart van elkaar uitgenodigd tussen 10.30 en 13.00 uur. De burgemeester ontving elke gedecoreerde apart in de raadszaal van het gemeentehuis, waarbij hij na een korte toespraak de decoratie uitreikte. Een familielid mocht de onderscheiding bij de gedecoreerde opspelden. Omdat maar een beperkt aantal gasten bij de plechtigheid aanwezig mocht zijn, was de uitreiking ook via een livestream te volgen.

De gedecoreerden zijn:

R.M de Vos (83 jaar)

De heer de Vos is sinds 1978 actief als vrijwilliger bij het woonzorgcentrum Esdégé Reigersdaal, waar hij activiteiten met de cliënten onderneemt en fungeert als camera- en geluidsman. Tevens is hij al jaren vrijwilliger bij de rooms-katholieke kerk Heilig Hart Parochie in Heerhugowaard. Hier fungeert hij ook als camera-, geluids- en montageman en zorgt voor de livestreams van de diensten.


Daarnaast is hij sinds 2003 actief als vrijwilliger en secretaris (2003-2017) bij de Katholieke Bond Ouderen in Heerhugowaard. De decorandus is tevens actief geweest als vrijwilliger bij de Verkeersgroep Heerhugowaard-Noord en was van 1992 tot 2002 bestuurslid van het Oranje Comité Heerhugowaard. Ook zette hij zich in het verleden in als vrijwilliger bij de lokale omroep Herato en was hij als medeoprichter, secretaris en voorzitter betrokken bij de Filmclub in Heerhugowaard.

P.R. van Langen (82)

De heer van Langen is sinds 2005 bestuurslid van KBO ’t Kruis. Hij verzorgde hier de ledenadministratie en professionaliseerde deze. Ook was hij coördinator van het koersballen en de seniorengym. Hij haalde ouderen op voor de spelmiddagen en organiseerde in de zomer tweewekelijkse fietstochten. Sinds 2008 zet de heer Van Langen zich ook in als vrijwilliger en coördinator groenonderhoud bij de R.K. Parochie van de Heilige Familie. Hij hielp in 2011 bij de renovatie van de begraafplaats.


Verder is de decorandus sinds 2010 actief als tuin- en vervoersvrijwilliger voor Wonen Plus Welzijn. Voor De Pieter Raat Stichting wandelt hij sinds 2019 met cliënten die in een rolstoel zitten of met rollator lopen. Ook begeleidt hij cliënten die meedoen met langere wandelactiviteiten.

N. Douwstra-Kaspers (79)

Mevrouw Douwstra-Kaspers is sinds 1992 actief als vrijwilliger bij Roeivereniging OSSA in Heerhugowaard, waar ze onder meer twintig jaar lang verantwoordelijk was voor de kantine en diverse wedstrijdploegen aanstuurde. Tegenwoordig maakt ze deel uit van de kantinecommissie en verzorgt zij mede de catering bij speciale activiteiten. Mevrouw was in het verleden ook lid van de ouderraad van de OBS de Blauwe Reiger, penningmeester en vrijwilliger bij de Koninklijke EHBO-vereniging Heerhugowaard, lid van de kantinecommissie van Korfbalvereniging Apollo en vrijwilliger bij de bibliotheek van Scholengemeenschap Huygenwaard.

S.J.M. Buter (79)

De heer Buter is al jaren vrijwilliger bij de parochie Heilig Hart van Jezus in Heerhugowaard. In 1970 zette hij zich in voor de aanleg en uitbreiding van het kerkhof en sinds 1980 is hij lid van de commissie Kerk aan het werk.

Lees verder op pagina 5

Burgemeester Blase geeft mevrouw Brinkerink instructies voor het opspelden van de onderscheiding bij haar man (m).