In 2020 legde burgemeester Blase in zijn eentje een krans bij het oorlogsmonument aan de Dreef; dit jaar zal het helaas niet veel anders zijn.
In 2020 legde burgemeester Blase in zijn eentje een krans bij het oorlogsmonument aan de Dreef; dit jaar zal het helaas niet veel anders zijn. (Foto: Theo Annes)

Aangepast herdenken op 4 en 5 mei

HEERHUGOWAARD - Over enkele dagen herdenken we dat 76 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde en vieren we 76 jaar bevrijding. Het is nu het tweede jaar dat ons land gebukt gaat onder de gevolgen van het coronavirus, waardoor de traditionele Dodenherdenking op 4 mei bij zowel het monument aan De Dreef als bij het Vrouwenmonument aan de Oosttangent niet kan plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de activiteiten op 5 mei. Daarom is de herdenking ook dit jaar weer in een aangepaste vorm gegoten.

Doordat de maatregelen vastgesteld door de Rijksoverheid ook gelden voor de herdenkingen heeft de Stichting 4 en 5 mei Heerhugowaard na overleg met gemeente besloten om dinsdag 4 mei op een nader te bepalen tijdstip slechts in aanwezigheid van enkele personen de kranslegging bij de beide monumenten te laten plaatsvinden, zonder de aanwezigheid van publiek.

Doorgeven aan kinderen en kleinkinderen

"Laten we op 4 mei thuis alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties of bij Vredesoperaties herdenken", aldus Riet Versteeg namens de stichting. "Laten we blijven herdenken en stilstaan bij het meest waardevolle dat we bezitten: Onze Vrijheid. Er zijn nog maar weinig mensen die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en daarover hun verhaal kunnen vertellen. Laten we de verhalen die over deze donkere periode verteld zijn koesteren en doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

'Laten we blijven stilstaan bij het meest waardevolle dat we bezitten'

Overlevenden uit vernietiging- en strafkampen slaakten bij thuiskomst de kreet ‘Nooit meer oorlog’. En toch wordt er in delen van de wereld oorlog gevoerd. Bij de herdenking thuis staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bij de Joden, de Roma, de Sinti, en al die anderen die werden vermoord. We denken aan de mensen uit het verzet die streden voor onze vrijheid. We blijven herdenken om de zinloosheid van de oorlog aan te geven. We vieren onze vrijheid om aan te geven dat het sterven van velen niet voor niets is geweest."

Vlaggenprotocol

Het vlaggenprotocol voor deze dagen is als volgt: hang op 4 mei de gehele dag de Nederlandse driekleur (zonder wimpel) halfstok van zonsopgang tot zonsondergang. Woensdag 5 mei kan de Nederlandse vlag de gehele dag wapperen.