Hans Tepe zoekt naar de juiste kleur blauw in Drachten.
Hans Tepe zoekt naar de juiste kleur blauw in Drachten. (Foto: Mariëtte Tepe)

Kleurrijk ‘Papegaaienhuis’ in Oostertocht

HEERHUGOWAARD - De Woudmeer, één van de kleine doodlopende straatjes in de Heerhugowaardse wijk Oostertocht, huisvest sinds kort een in opvallende kleuren geschilderde woning. De primaire kleuren rood, geel en blauw, kenmerkend voor de bekende kunstbeweging ‘De Stijl’ (Mondriaan, Theo van Doesburg) steken duidelijk af tegen de andere kleuren in deze straat.

Hans en Mariëtte verfden hun huis in stijl van Mondriaan

De bewoners van nummer 7, Mariëtte en Hans Tepe, zijn echte liefhebbers van de kleurige uitingen in de schilderijen, de beeldhouwkunst en de architectuur van de verschillende De Stijl-kunstenaars. Zo breidde Mariëtte enige jaren geleden een Mondriaantrui, die nog in het Kunstmuseum in Den Haag heeft gehangen. En in het jaar 2017, waarin het 100-jarig bestaan van ‘De Stijl’ werd gevierd, hebben beiden alle jubileum-evenementen destijds bezocht en in een groot fotoboek vastgelegd.

‘Papegaaienbuurt’

Tijdens hun De Stijl-veldtocht deden Mariëtte en Hans ook Drachten aan. Behalve het plaatselijke Museum Dr8888 met veel herkenbare kunst uit die periode, is daar ook ‘De Papegaaienbuurt'. Theo van Doesburg, internationaal bekende gangmaker van ‘De Stijl', heeft daarvoor in de jaren twintig van de vorige eeuw een kleurenontwerp gemaakt en de huizen in de Torenstraat en omgeving met hun diverse tinten rood, geel en blauw gaven deze buurt zijn grappige bijnaam. Mariëtte en Hans zijn erg enthousiast over dit Friese gebeuren en vatten daarom het idee op hun woning aan de Woudmeer op een vergelijkbare manier in de kleur te zetten. Vorig jaar zijn de huizen in Drachten nog eens goed bekeken en werden met behulp van een kleurenwaaier de juiste kleuren bepaald.

Rietveldachtige allure

Schilder Alex Hillegers van het gelijknamige schildersbedrijf durfde het probeersel met Mariëtte en Hans aan en zo is in april het Waardse ‘papegaaienhuis' tot stand gekomen. Woudmeer 7 oogt nu buitengewoon fris (vinden ook de buren) en heeft door deze kleurtoepassing zelfs een verrassende, Rietveld-achtige allure gekregen. Voorbijgangers kijken eerst verbaasd, maar spreken daarna veelal hun waardering uit en de bewoners zelf zijn heel tevreden met dit kleurige experiment.

Een kleurrijke verrijking van de buurt.