Zomer of winter, bij Kanowaard wordt het hele jaar door gevaren.
Zomer of winter, bij Kanowaard wordt het hele jaar door gevaren. (Foto: Aangeleverd)

Kanowaard heet nieuwe leden welkom

HEERHUGOWAARD - Een watersportvereniging op fietsafstand van je huis, om te kanoën of te supp-en? Met directe toegang tot 100 vierkante kilometer vaargebied? Voor tochten, grotendeels door de vrije natuur, maar ook door dorpen in de omgeving en zelfs door Alkmaar of Heerhugowaard? Dat klinkt bijna te mooi om waar te kunnen zijn, maar het is echt zo.

Aan de rustige Westdijk van het kanaal naar Kolhorn, tussen Heerhugowaard en Broek op Langedijk, en tussen de jachthaven en de roeivereniging, ligt een beetje verscholen in de luwte van een populierenbosje kanovereniging Kanowaard. Met een vaartraditie van een halve eeuw zijn al heel wat mensen lid geweest - of nog steeds – van deze gezellige, actieve watersportvereniging.

Kleine groepjes

Zomer of winter, het hele jaar door wordt er gevaren – mits het niet stormt of het ijs te dik wordt natuurlijk. Zelfs in de coronatijd is er telkens gelegenheid gevonden om, binnen de regels, veilig het water op te kunnen. Want veiligheid, dat is wel een kernwaarde in deze sportieve club van liefhebbers. De instructeurs staan klaar om je de beginselen van het kanovaren aan te leren. "We mogen nu weer in kleine groepjes met of zonder instructeur het water op en daar wordt gretig gebruik van gemaakt", aldus Ria Delis namens Kanowaard. "Er is dus altijd gelegenheid om een keer mee te varen. Voorwaarde is wel dat je kunt zwemmen. En het leuke is dan dat op het water deelnemers al snel elkaars gelijke worden. Leeftijd, geslacht of ervaring maakt dan weinig meer uit."

Verenigingskano's

Er zijn vele soorten kano’s, zoals een vlakwatertoerkano, wedstrijdkano, surfski, open kano, zeekano, wildwater- of brandingkano. Leden kunnen het eerste jaar gebruikmaken van een verenigingskano om uit te zoeken welke kano ze fijn vinden. Heb je zelf een kano, dan kun je deze stallen in de loodsen van Kanowaard.

Vaartochten

Buiten toertochten elders of de grootwatertochten voor de ervaren kanoliefhebbers wordt er op woensdag en zaterdag steevast gevaren in de omgeving van de vereniging, bijvoorbeeld door het Oosterdel met de schitterende vaarwegen door Noord- en Zuid Scharwoude of Broek op Langedijk. Ria: "Wie op die dagen om 10.00 uur langskomt bij de loodsen aan de Westdijk 14 ziet de kanoërs hun boten te water laten en treft altijd wel leden die informatie kunnen verstrekken."

Meer weten?

Op www.kanowaard.nl staan de activiteiten van de vereniging vermeld zoals cursussen, trainingen, workshops en toertochten. Spreekt dit je aan? Aarzel niet en kom langs! Aanmelden als lid kan via secretariaat@kanowaard.nl.

Zomer of winter, bij Kanowaard wordt het hele jaar door gevaren.
Afbeelding
Afbeelding