Maarten Elout (regisseur) voor de spelersgroep.
Maarten Elout (regisseur) voor de spelersgroep. (Foto: LOTTE VAN AKKEREN)

FRITZ via stream uit De Vest

ALKMAAR - De theatervoorstelling FRITZ - over het korte leven van de Alkmaarse verzetsman Fritz Conijn - wordt 4 en 5 mei gestreamd vanuit Theater de Vest. ‘FRITZ 75 jaar vrijheid’ zou vorig jaar op de planken staan, maar door corona werd de voorstelling meerdere keren uitgesteld en alle activiteiten rondom het stuk gecanceld. Rodi geeft tien vrijkaarten weg voor de streams! Vul het formulier in onder het artikel op www.rodi.nl met de reden waarom jij FRITZ wil zien. De tien winnaars krijgen 4 mei bericht.

Wie is Fritz Conijn? Even het geheugen opfrissen. De meeste Alkmaarders kennen zijn naam van de Fritz Conijntunnel, het fietstunneltje tussen de Bloemwijk en de Hoef. Fritz kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog al op zeer jonge leeftijd in aanraking met het verzet en wordt op zeventienjarige leeftijd een van de belangrijkste verzetslieden van de regio. Hij ontpopt zich als een organisatorisch toptalent en gaf leiding aan diverse knokploegen in Noord-Holland. Op 19 augustus 1944 door verraad opgepakt. Na enkele dagen van marteling en verhoor wordt hij op 21-jarige leeftijd in Vught gefusilleerd.

Geen publiek

"Ik ben echt gefascineerd geraakt door het verhaal van deze Alkmaarse jongen", zegt regisseur Maarten Elout. "Het is bijzonder om daar een voorstelling over te maken. Jammer dat er geen publiek bij kan zijn, maar via camera's kunnen we het publiek toch op een mooie manier de voorstelling laten beleven." FRITZ wordt 4 mei om 21.00 uur en 5 mei om 20.30 uur gestreamd vanuit de grote zaal van De Vest. De neef van Fritz Conijn - en auteur van het boek - houdt voorafgaand aan de stream een korte lezing. Tickets à € 10 koop je via www.superstar.theater .

Maarten Elout (regisseur), Britt Scheltens (Tet ten Brink), Lars Belleman (Fritz Conijn) en Linda van Pesch (Valentine Conijn)