Jongeren leven zich uit tijdens de graffiti-workshop, georganiseerd door JIJ Hoort erbij in het kader van Jeugd aan Zet.
Jongeren leven zich uit tijdens de graffiti-workshop, georganiseerd door JIJ Hoort erbij in het kader van Jeugd aan Zet. (Foto: Theo Annes)

Dijk en Waard bruist van de activiteiten voor de jeugd, ook nu

HEERHUGOWAARD – Graffitispuiten, voetbaltoernooien, bubblevoetbal en diverse leuke creatieve of muzikale workshops; de afgelopen weken was er voor de jeugd van alles te doen in Heerhugowaard en Langedijk. Op verschillende locaties werden activiteiten georganiseerd in het kader van het project Jeugd aan Zet. “Cultuur-, sport- en welzijnspartijen zoeken elkaar steeds vaker op om samen iets op poten te zetten”, vertelt cultuurverbinder Jasmijn van Vliet enthousiast. “En dat is precies waar dit project voor bedoeld is.”

Jeugd aan Zet brengt cultuur-, sport- en welzijnspartijen samen

Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking is de Sport & Chill-middag die vorige week door jongerencentrum The Gate georganiseerd werd op het terrein van voetbalvereniging Reiger Boys. “Maar ook op andere plekken zie je mooie verbindingen ontstaan”, vertelt Jasmijn. “Locaties kunnen natuurlijk nog niet volle bak open, maar er gebeurt weer van alles en jongeren zijn absoluut welkom om langs te komen.” Zo is jongerencentrum Kompleks onlangs van een nieuw likje verf voorzien door een groep jongeren. “Normaal gesproken ben je blij als een paar mensen zich melden, maar nu moesten we op een gegeven moment zelfs mensen wegsturen omdat we met te veel waren; zo graag wilde iedereen weer komen. En ook wij willen graag met de jongeren in contact blijven”, vertelt Chris Dekker, coördinator van Kompleks. “Met stadsfotograaf Sarissa de Groot zijn we in gesprek om een leuke semipermanente fototentoonstelling op te zetten. Niet alleen leuk voor de uitstraling van Kompleks, maar we bieden er de talentvolle Sarissa meteen een podium mee.” Het jongerencentrum hoopt binnenkort weer bandjes te kunnen laten repeteren en zet tevens in op urban. “In onze rapstudio kunnen talentvolle hiphoppers nu ook hun skills oefenen. Zo bieden we voor elk wat wils.”

Weerwolven, voetbal en open podium

Muziek maken verbindt, weten ze ook bij Popschool Your Song. Daar kan muzikaal talent van 7 tot 27 jaar zich aan de buitenwereld tonen via het online podium. Want hoe leuk is het om in contact te komen met andere jongeren die graag muziek maken? Jasmijn: “Je hoeft alleen maar een filmpje op te nemen en deze te delen via de socials van de popschool.” Jongerenwerk Langedijk heeft leuke (online) spelletjestoernooien op stapel staan; woensdag 7 april kun je bijvoorbeeld Weerwolven van Wakkerdam spelen. Donderdag 15 april kan op het handbalveld van Lacom gevoetbald worden en zaterdag 24 april zijn er voorrondes van een groot online FIFA-toernooi. Ook MET Jongerenwerk Heerhugowaard gaat voetballen; elke vrijdag kan er van 18.30 tot 20.00 uur een balletje getrapt worden op het veld van KSV. Jasmijn: “Anne Hiddinga gaat binnenkort in Cool een workshop ‘Schrijf je eigen escaperoom’ organiseren. En de sportcoaches van Langedijk en Heerhugowaard zijn, in samenwerking met de jongerenwerkers, verenigingen en plaatselijke sportkoepels, bezig om voor de meivakantie een tof programma in elkaar te draaien. Houd de socials van de locaties in de gaten voor nieuwe activiteiten of bekijk de volledige uitagenda voor jongeren op www.coolkunstencultuur.nl/uitagendajongeren. Initiatieven voor de agenda zijn van harte welkom via jasmijn@coolkunstencultuur.nl.

Mixtream BorrelBox

Het is nog koffiedik kijken, maar hopelijk kan er in de zomervakantie nog weer wat meer. Zowel Jasmijn als Chris zijn betrokken bij de organisatie van het gratis muziekfestival Mixtream. "Het gaat sowieso door dit jaar”, stelt Jasmijn. "Maar in welke vorm, dat is nog de vraag. We houden rekening met verschillende scenario's en zullen er alles aan doen om een ‘fysiek' festival neer te zetten, maar zijn daarbij afhankelijk van de corona-ontwikkelingen.” Plannen zijn er genoeg. Zo onderzoeken studenten Leisure & Events Management in opdracht van Cool en Kompleks momenteel de mogelijkheden voor een Mixtream BorrelBox, met daarin een hapje en een drankje van lokale ondernemers en leuke gadgets, die zowel festivalgangers als ‘thuiskijkers' kunnen bestellen.

BandContest

"Voor het zover is, hebben we in mei eerst nog de Mixtream BandContest. Wil je meedoen? Houd dan de socials van Mixtream in de gaten voor updates!”

Jongeren geven hun 'eigen' Kompleks een nieuw likje verf.